SERDA pomaže mladima u sticanju znanja o EU

28.03.2013. 13:41 / Izvor: eKapija.ba
SERDA pomaže mladima u sticanju znanja o EU

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA organizirala je još jednu edukaciju za učenike i profesore srednjih škola Kantona Sarajevo u okviru projekta “ Učimo o Evropi”.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA organizirala je još jednu edukaciju za učenike i profesore srednjih škola Kantona Sarajevo u okviru projekta "Učimo o Evropi". Edukaciji je prisustvovalo  44 učenika i 4 profesora iz  Željezničkog  školskog  centra Sarajevo i  100 učenika  i 4 profesora Gimnazije Dobrinja.

U okviru jednodnevne edukacije, učenici i profesori su se detaljnije upoznali između ostalog sa historijom EU,  njenim osnovnim institucijama i načinom funkcionisanja, kao i mogućnostima koje pruža svojim članicama. Poseban akcenat je bio na programima i fondovima EU koji su na raspolaganju našoj zemlji,  a u okviru kojih bi se mogle uključiti i srednje škole.

Prisutni su izrazili zadovoljstvo prezentiranim oblastima te iskazali spremnost za razvijanje sopstvenih ideja i da se dodatno edukuju na uspješnim primjerima EU projekata koje SERDA implementira.

SERDA i u narednom periodu nastavlja sa edukacijama mladih, s obzirom na činjenicu da u važećim nastavnim programima izrazito su nedovoljno zastupljene teme o Evropskoj uniji, njenom funkcionisanju i mogućnostima koje se pružaju BiH i njenim građanima. Naime, SERDA je u saradnji  sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, pokrenula projekt “Učimo o Evropi” koji će obuhvatiti sve osnovne I srednje škole KS, kako bi podigli svijest mladih generacija o ovoj tematici i probudili njihov interes za drugačiji pristup, kada postanu aktivna komponenta društvenog i privrednog života u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti