U pripremi predstavljanje investicione ponude Republike Srpske

22.12.2020. 11:08 / Izvor: SRNA
U pripremi predstavljanje investicione ponude Republike Srpske

Razvojna agencija Republike Srpske će u narednom priodu, u saradnji sa lokalnim zajednicama, raditi na pripremi predstavljanja investicione ponude potencijalnim ulagačima na sajmovima i sličnim događajima.

Razvojna agencija Republike Srpske /RARS/ će u narednom priodu, u saradnji sa lokalnim zajednicama, raditi na pripremi predstavljanja investicione ponude potencijalnim ulagačima na sajmovima i sličnim događajima, izjavio je direktor RARS-a Marinko Đukić.

"Već smo kreirali informacioni sistem čiju okosnicu čine Baza lokacija i Baza dobavljača, kao i investicioni vodič, a urađena je i promotivna brošura za investitore. Baze sadrže ažurirane podatke tako da u svakom trenutku potencijalni investitor može imati pouzdanu informaciju o dostupnim lokacijama za investiranje, kao i o preduzećima koja mogu biti potencijali dobavljači", izjavio je Đukić u intervjuu Srni.

On je naveo veoma uspješnu realizaciju projekta "Challenge to change", koji predstavlja podršku inovativnim poslovnim subjektima u BiH putem bespovratnih sredstava u maksimalnom iznosu od 10.000 eura za početnike u poslu, odnosno 30.000 eura za zrele privredne subjekte. 

Đukić je podsjetio da je donator Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, odnosno Ambasada Švedske u BiH, kao i da su do sada potpisani ugovori sa 175 privrednih subjekata iz cijele BiH, od kojih je 65 iz Republike Srpske.

"Ukupna vrijednost bespovratnih sredstava po potpisanim ugovorima je četiri miliona eura, od čega se na privredne subjekte iz Republike Srpske odnosi 1,5 miliona eura. Realizacijom ovih projekata u RS je omogućeno otvaranje 300 radnih mjesta, a zadržano oko 1.700 postojećih", rekao je Đukić.

RARS radi i na međunarodnom projektu "Izgradnja digitalnih preduzetničkih kapaciteta kod starijih osoba kroz inovativne trening sisteme", koji sufinansira EU u okviru Dunavskog transnacionalnog programa, u kojem učestvuje 19 partnera iz osam zemalja Dunavske regije.

"To je jedan od rijetkih projekata na našim prostorima koji je okrenut teško zapošljivim kategorijama kao što su lica preko 51 godine ili lica koja su izgubila posao tokom pandemije virusa korona, a ima za cilj da se kroz njega razvije održiv sistem za podršku samozapošljavanju starijih osoba kroz izgradnju digitalnih vještina", kaže Đukić.

Đukić je naglasio da RARS u okviru Dunavskog transnacionalnog programa sprovodi i projekat pružanja "druge šanse" za preduzetnike čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak, preduzetnike sa poteškoćama u poslovanju, te početnike u poslu.

Kroz ovaj program u Republici Srpskoj je podržano 28 privrednika, koji su, osim edukacija, dobili besplatnu savjetodavnu pomoć, te mogućnost da razrade lične akcione planove.

"U toku je pružanje mentorske podrške preduzetnicima sa poteškoćama u poslovanju, te će do kraja projekta broj podržanih privrednika biti svakako veći", istakao je Đukić.

On je naveo da je RARS prepoznao potrebu jačanja kapaciteta lokalnih razvojnih agencija, lokalnih zajednica i drugih institucija i organizacija, naročito u kontekstu budućeg sticanja kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, te da u okviru toga obuka traje tri dana i radi se na praktičnim primjerima.

Do sada je u RS organizovana 21 takva obuka sa 377 polaznika iz 48 jedinica lokalne samouprave i oko 120 institucija na lokalnom nivou.

U oktobru prošle godine je zvanično došlo do preimenovanja i transformacije nekadašnje Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RARS.

Usvojenim izmjenama zakona došlo je do proširenja nadležnosti ove ustanove, budući da je višegodišnja primjena pokazala da prethodni zakon nije obuhvatio sve stručne i druge poslove koje RARS obavlja ili može da realizuje u praksi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti