Trump potpisao paket pomoći privredi u pandemiji vrijedan 900 milijardi dolara

28.12.2020. 09:26 / Izvor: Fena
Trump potpisao paket pomoći privredi u pandemiji vrijedan  900 milijardi dolara

Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

Pod pritiskom zastupnika u Kongresu, američki predsjednik Donald Trump potpisao je nedjelju navečer, nakon nekoliko dana odupiranja, paket pomoći gospodarstvu vrijedan 900 milijardi dolara, koji je u ponedjeljak prihvatio Kongres.

Trump je potpisao i prijedlog državnog proračuna, zahvaljujući čemu se izbjegla blokada javnih službi.

"Potpisujem ovaj zakon kako bi se ponovno pokrenula pomoć za nezaposlene, zaustavile deložacije, pružila pomoć zakupcima, omogućila dodatna sredstva za programe zajmova poduzetnicima, omogućilo zaposlenicima zrakoplovnih tvrtki da se vrate na posao i dala dodatna sredstva za distribuciju cjepiva", objasnio je Trump u priopćenju.

Do preokreta je došlo nakon dana obilježenoga apelima svih političkih struja, u kojima se od njega tražilo da djeluje kako bi se izbjegla gospodarska i socijalna katastrofa, posebno za najranjivije, s obzirom na to da je odluka o isplati pomoći za milijune nezaposlenih istekla u subotu u ponoć.

"Amerikancima je hitno potrebna pomoć", napisao je na Twitteru utjecajni republikanski senator Mitt Romney.

"Predsjednik mora odmah potpisati plan pomoći koji je izglasao Kongres ili uložiti veto, prije nego što bude prekasno#, istaknuo je.

Do nedjelje navečer Trump je odbijao potpisati prijedlog zakona tvrdeći da je potrebna revalorizacija iznosa pomoći za obitelji u teškoćama, usprotivivši se tako zastupnicima vlastite republikanske stranke i izlažući riziku milijune Amerikanaca.

Isplate pomoći za nezaposlene predviđene za dva savezna programa pokrenute u ožujku u sklopu prvoga plana ekonomske pomoći istekle su u subotu, ostavljajući tako u nesigurnoj situaciji najmanje 12 milijuna Amerikanaca koji na nju imaju pravo, tvrdi skupina The Century Foundation.

Novim se planom do sredine ožujka produžuje pomoć za nezaposlene, omogućuju zajmovi za poduzeća, predviđaju milijarde dolara pomoći za manja i srednja poduzeća, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, zračni promet itd - produžuje moratorij na deložaciju onih koji ne mogu plaćati najamninu, suspendira zapljena nekretnina i predviđaju fondovi za distribuciju cjepiva protiv Covida-19, prenosi SEEbiz.

Bez Trumpova potpisa sve te mjere ne bi mogle stupiti na snagu.

Ta je pomoć ključna, s obzirom na to da je pokretanje gospodarstva došlo do mrtve točke, zakočeno novim ograničenjima aktivnosti i kretanja zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Ona je, tvrdi Andrew Stettner iz The Century Foundation, "jedina slamka spasa koja će spriječiti pad milijuna obitelji u siromaštvo".

Trump je odbijao potpisati paket pomoći tvrdeći da je plan pomoći vrijedan više od 900 milijardi dolara, koji su s velikom većinom prihvatila oba doma Kongresa i prihvatio njegov ministar gospodarstva i financija, "sramotan".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti