Respiratori "Srebrene maline" još nisu u funkciji

19.01.2021. 10:39 / Izvor: BHRT
Respiratori 'Srebrene maline' još nisu u funkciji

Nijedan od 100 respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" još uvijek nije u funkciji.

Nijedan od 100 respiratora koje je nabavila "Srebrena malina" još uvijek nije u funkciji. Novi problem je ugovor koji je istekao sa kompanijom koja je vršila verifikaciju uređaja i zbog toga će morati biti raspisan novi javni poziv. Još uvijek nije poznato ni kada će početi sudski proces protiv Novalića i drugih.

Još uvijek je neizvjesno kada će respiratori koje je za potrebe Federacije BiH nabavila "Srebrena malina" biti pušteni u rad. Trenutačno respiratore, koji su podijeljeni zdravstvenim ustanovama, nema tko verificirati. Za BHRT je potvrđeno da će novi javni poziv za pružanje usluga verifikacije respiratora biti raspisan naredni tjedan.

"U odgovoru koji smo zaprimili od Agencije za javne nabavke jasno je iskazano da u cilju osiguranja pravilne primjene zakona u konkretnom slučaju ne postoji mogućnost produženja ugovora, te da je potrebno zaključenje novog, nakon provedenog odgovarajućeg postupka", saopćila je Federalna uprava civilne zaštite.

Dok se čeka koja će kompanija vršiti verifikaciju, proces instaliranja uređaja, za koje je zadužen "Dre medical", još nije završen. Kao razlog kašnjenja navode – osoblje zaraženo COVID-om 19, blagdane i praznike.

Do sada su kroz proces verifikacije prošla tri respiratora, dva na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo i jedan u Goraždu, za koje je ustanovljeno da nisu uporabljivi.

Kako nam je potvrđeno, od 100 nabavljenih respiratora, 93 su raspoređena po bolnicama. Jedna od njih je i bolnica u Novoj Biloj.

"Nažalost, manje bolnice imaju manji broj, ali nadam se da bi im u situaciji da im zatrebaju, respiratori bili ustupljeni. Mi u svakom slučaju, i za ovu pandemiju i za neka buduća vremena moramo opskrbiti naše zdravstvene ustanove sa kvalitetnim uređajima, a tu spadaju i respiratori", rekao je Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice "Dr. fra Mato Nikolić".

Sud BiH je 18. januara, dvadeset dana od potvrđivanja optužnice u aferi "Respiratori", objavio da je optužnica potvrđena. Podsjećamo, optužnicom se federalni premijer Fadil Novalić, bivši ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, firma Srebrena malina i njen vlasnik Fikret Hodžić terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela. Novalić, Solak i Hodžić se terete i za zlouporabu službenog položaja ili ovlasti, a Hodžić i njegova firma i za pranje novca. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević optužena je za nesavjestan rad u službi. Ročišta za saslušanje još nema.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti