Peradari u BiH ponovo upozoravaju: BiH bi mogla ostati bez dozvole za izvoz u EU

23.01.2021. 11:53 / Izvor: Akta.ba
Peradari u BiH ponovo upozoravaju: BiH bi mogla ostati bez dozvole za izvoz u EU

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom.

Koordinacioni odbor peradara-živinara BiH održao je jučer sastanak u Sarajevu kojem su prisustvovali predstavnici Madija, Agreksa, Perutnine Ptuj, Ovako, Brovisa, Argete, Binga, Agromiksa, Iradije, kao i predstavnici Udruženja peradara FBIH i Zajednice živinara RS, kompanija iz sektora peradarstva-živinarstva BiH.

Odbor je konstatovao da institucije vlasti u BiH još nisu iznašle način da ispune svoje obveze iz sporazuma o izvozu pilećeg mesa, prerađevina od pilećeg mesa i jaja za industrijsku preradu postignutog sa EU Uredom za hranu i veterinarstvo (EU FVO) u prvoj polovini 2019. godine te ponovo upozorio da bi bh. proizvođači ovih proizvoda od 31. marta 2021. godine mogli ostati bez teško stečenih dozvola za izvoz u EU.

Ključna obaveza se odnosi na redovno godišnje provođenje inter-laboratorijskog testiranja za dvije značajne bolesti peradi kao što su Newcastle oboljenje i Aviarnu influencu i izvještavanje prema EU FVO, što se od 2019. godine nije desilo, pa je na zahtjev BiH Ureda za veterinarstvo EU FVO već dva puta produžio rok za dobijanje rezultata testiranja. 31. mart 2021. je postavljen kao krajnji rok za primanje rezultata testiranja.

Nakon prvog javnog upozorenja Koordinacionog odbora na ovaj problem izdatog 24. decembra 2020., Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO) formiralo je Komisiju koja bi trebala naći rješenje za ovu situaciju.

U radu Komisije učestvuju predstavnici MVTEO-a, entitetskih ministarstava poljoprivrede, Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Instituta dr Vaso Butozan Banja Luka, te Koordinacionog odbora.

Iako je komisija održala nekoliko sastanaka, adekvatno rješenje nije nađeno, te se očekuje da se na narednom sastanku Komisije dogovori konačno sistemsko rješenje.

Sastanak će biti održan u ponedjeljak 25. januar 2021. uz prisustvo ministra Staše Košarca.

Ako se sistemsko rješenje ne usvoji u ponedjeljak, zbog vremenskog ograničenja i zadatog roka za dostavljenje izvještaja EU, odobreni bh. izvoznici pilećeg mesa i prerađevina od pilećeg mesa, kao i jaja za industrijsku preradu uključujući Agreks, Madi, Argetu, Brovis, Ovako i Perutninu Ptuj više neće moći izvoziti u EU.

Prestanak izvoza u EU dodatno bi otežao funkcionisanje peradarskog sektora koji je već teško pogođen COVID-19 pandemijom.

Predsjednik Koordinacijskog odbora peradara/živinara BiH Edin Jabandžić, ponovio je da su bh. proizvođači ali i različite strane vladine i nevladine organizacije u BiH uložili jako puno truda i finansijskih sredstava za dobijanje dozvola za izvoz, što je bio veliki uspjeh.

"To smo učinili znajući da bez izvoza neće biti daljnjeg rasta, razvoja i zapošljavanja u sektoru. Mi smo tek počeli graditi našu poziciju na tržištu EU i to se sada ne smije prekinuti niti dovesti u pitanje.",  zaključio je Jabandžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti