Šta je utvrdio tim za Trgovsku goru?

25.01.2021. 07:47 / Izvor: BHRT
Šta je utvrdio tim za Trgovsku goru?

Ekspertski tim Bosne i Hercegovine zadužen za Trgovsku goru izričit je u stavu da u svako mjerenje koje će raditi stručnjaci iz Hrvatske budu uključeni eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Ekpertski tim Bosne i Hercegovine za Trgovsku goru traži od Savjeta ministara BiH, Ministarstva spoljnih poslova BiH i Evropske komisije u Briselu da obezbijedi transparentnost i direktne pregovore između ekspertskog i pravnog tima Bosne i Hercegovine i predstavnika Hrvatske vezano za pitanje odlaganja radioaktivnog otpada na ovom lokalitetu.

Ekspertski tim Bosne i Hercegovine zadužen za Trgovsku goru izričit je u stavu da u svako mjerenje koje će raditi stručnjaci iz Hrvatske budu uključeni eksperti iz Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući ekspertskog tima Emir Dizdarević kaže da nadležni u Hrvatskoj nisu dostavili odgovore vezano za izradu strateške studije uticaja na okolinu.

"Nikada BiH zvanično nije dobila odgovore na naše upite po ovom pitanju. Pravni tim treba da utvrdi da li je u redu i međunarodnim sporazumima da Hrvatska ne uključuje zainteresovanu stranu BiH i sve informacije drži u tajnosti," istakao je Dizdarević.

Ukoliko Hrvatska ne bude htjela da radi mjerenja na strani Bosne i Hercegovine, ekspertski tim će se obratiti Evropskoj komisiji.

"Bosna i Hercegovina će zatražiti od Evropske komisije da finansira istražne radnje na prostoru BiH koji su vezani za negativne posljedice koje mogu nastati izgradnjom ovakvog objekta na samoj granici BiH i parku prirode Una," rekao je Dizdarević.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac izjavio je da ukoliko Hrvatska nastavi da potencira izgradnju radioaktivnog odlagališta na lokalitetu Trgovska gora, Bosna i Hercegovina će tražiti pravnu zaštitu.

"Odlučni smo da snagom argumenata naučnog i stručnog istraživanja da odgovorimo na inicijativu Hrvatske. Naše stajalište je i dalje nepromjenjivo. Lokalitet Čerkezovac i dalje nije adekvatan za izgradnju odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada. I danas smatram da je to loše po stanovništvo RS i Federacije BiH i izrađavo stav da je vrlo važno brinuti o zdravlju 250.000 ljudi u tom kraju," izjavio je Košarac.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić ističe da je epicentar potresa u Petrinji udaljen 25 kilometara od Trgovske gore, što je kako kaže, najvažniji parametar da odlagalište ne bude tu, jer je to trusno područje.

"Mi smo se obraćali nakon sastanaka resornih ministara i ministra Košarca Ministarstvu spoljnih odnosa da se malo počne baviti svojim poslom odnosno da uputi zahtjev vlastima Republike Hrvatske da omogući našem ekspertskom timu da uđu na terotoriju Republike Hrvastke da paralelno vrše istraživanja i mjerenja koja oni rade. Do danas po tom pitanju ništa urađeno nije," saopštila je Golićeva.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH nisu nam odgovorili na pitanja da li su zatražili od Hrvatske da da dozvolu ekspertskom timu BiH za paralelna istraživanja i mjerenja i kakav je stav Ministarstva vezano za ovaj slučaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti