Ukinuti takse na istaknute firme, besmisleni parafiskalni namet

31.01.2021. 11:52 / Izvor: Akta.ba
Ukinuti takse na istaknute firme, besmisleni parafiskalni namet

Inicijativa predviđa da se u roku od tri godine taksa za istaknutu firmu ukine u potpunosti. U prvoj godini, općine bi iznos takse smanjile za 40%, u drugoj za 30%, te u trećoj za ostatak od 30% trenutnog iznosa.

Zastupnica Naroda i Pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Danijela Kristić podnijela je inicijativu za ukidanje taksi na istaknutu firmu koja predstavlja još jedan parafiskalni namet privrednicima.

Inicijativa predviđa da se u roku od tri godine taksa za istaknutu firmu ukine u potpunosti. U prvoj godini, općine bi iznos takse smanjile za 40%, u drugoj za 30%, te u trećoj za ostatak od 30% trenutnog iznosa, što bi na kraju značilo da lokalne zajednice u Kantonu Sarajevo neće naplaćivati taksu za istaknutu firmu kao parafiskalni namet.

"Taksu za istaknutu firmu, kao jedan od najpoznatijih parafiskalnih nameta, pravna lica i obrti su obavezni plaćati početkom svake godine. Problem kod ove takse jeste što ona nema jasnu svrhu, tj. naplatom ove takse pravna lica i obrti ne dobivaju bilo kakvu uslugu od lokalne zajednice. Drugim riječima, ova taksa služi za 'kažnjavanje' firmi i obrta samo zato što su registrovani i što postoje“, navodi se u inicijativi zastupnice Kristić.

Dodatno, Kristić pojašnjava kako plaćanje ove takse ne znači da pravno lice ili obrt ima pravo da koristi vanjski znak za svoju firmu, jer je ta taksa definirana kroz druge takse koje se plaćaju. Zavisno od vrste djelatnosti, zone u kojoj se nalazi firma ili obrt, ove takse se kreću od 20,00 KM, pa sve do 25.000,00 KM u nekim gradovima.

"S obzirom na teško stanje u kojem se nalaze pravna lica i obrti, što je posljedica pandemije COVID-a, kao i neopravdanost za naplatu takse za istaknutu firmu, te iznos koji se svake godine prikuplja po ovom osnovu u budžete lokalnih zajednica, predlažem da se u roku od tri godine ove takse ukinu. Korist za privredu će biti višestruka, a najprije da će se na taj način smanjiti pritisak za finansiranje raznih fiskalnih i parafiskalnih izdataka prema državi, što će omogućiti pravnim licima i obrtima da prežive tokom ove pandemije COVID-a. Također, pružit će se prilika da se taj novac iskoristi za nova zapošljavanja ili unapređenje poslovanja, čime će doći do jačanja poslovne zajednice u Kantonu Sarajevo", dodaje Kristić.

Taksa na istaknutu firmu plaća se shodno odredbama Zakona o komunalnim taksama Kantona Sarajevo, a po odredbama zakona visinu takse određuju općine te je taksa prihod općina. Inicijativa je upućena svim općinama u Kantonu Sarajevu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti