Internacionalni univerzitet u Sarajevu proglašen za najbolji privatni univerzitet u BiH

01.02.2021. 12:29 / Izvor: Akta.ba

U Webometricsovom izdanju za januar 2021. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je prvoplasirani privatni univerzitet u BiH, a trećeplasirani u odnosu na sve ostale univerzitete u našoj zemlji.

U Webometricsovom izdanju za januar 2021. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je prvoplasirani privatni univerzitet u BiH, a trećeplasirani u odnosu na sve ostale univerzitete u našoj zemlji. Također, IUS se nalazi na 1117 mjestu u konkurenciji od 5774 evropska univerziteta koja su obuhvaćena na Webometrics-ovoj rang listi. Visoko rangiranu poziciju IUS kontinuirano održava već duži niz godina na ovom prestižnom svjetskom portalu za rangiranje univerziteta. Sve navedeno govori u prilog stabilnosti IUS-a, te nastojanjima da se dokaže u svim domenima obrazovnog djelovanja, naveli su iz IUS-a.

"Ovaj zapaženi rezultat nije slučajan. IUS se od svog osnivanja trudi da unaprijedi kvalitet svoga rada u svim sferama djelovanja, a prvenstveno u pružanju kvalitetne nastave i uslova za učenje za studente, stvaranju uslova za kvalitetan naučno-istraživački i umjetnički rad za akademski kadar, razvoju strateških međunarodnih partnerstava, kao i generalno doprinosu društvu u cjelini", rekao je rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim.

IUS je svoju prilagodljivost i sposobnost da adekvatno odgovori na sve izazove najbolje pokazao tokom COVID 19 pandemije. Bio je jedan od prvih univerziteta koji je, već u martu 2020. godine,  prešao na online nastavu i postigao izvanredne rezultate uz potpuno angažiranje svojih studenata i profesora.

Međutim, tu se nije stalo. IUS je krajem 2020. godine otvorio Centar za učenje i podučavanje na daljinu. Ulaganja u navedene resurse podrazumijevala su i znatna materijalna ulaganja u opremu i profesionalnu obuku akademskog kadra. U cilju što kvalitetnijeg pružanja usluga ovog vida podučavanja, IUS je prvi u regiji započeo novi trend u obrazovanju primjenom plaforme Webex, koja u velikoj mjeri poboljšava kvalitet kako online obrazovanja tako i obrazovanja na daljinu.

Sistem radi na principu da aplikaciju za učenje na daljinu pretvara u strukturu koja gotovo savršeno oponaša obrazovanje u fizičkom okruženju. U instituciji, gdje su brojne učionice opremljene 85-inčnim Cisco Webexom, profesori mogu u realnom vremenu komunicirati i interaktivno dijeliti sadržaje sa svojim studentima.

I na kraju, činjenica da je jedno prestižno rangiranje, kao što je Webometrics, priznalo uspjeh i kvalitet IUS-a, među ukupno 47 bh. javnih i privatnih univerziteta, koje je učestvovalo u rangiranju, čini uspjeh IUS-a još većim. IUS je ostao najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini, bazirano na svjetskim i evropskim obrazovnim pokazateljima izvrsnosti, saopćili su iz IUS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti