Ugovorena proizvodnja povrća sa 600 domaćih poljoprivrednika

05.02.2021. 09:39 / Izvor: SRNA
Ugovorena proizvodnja povrća sa 600 domaćih poljoprivrednika

Bijeljinska fabrika "Sava Semberija" ugovoriće otkup povrća od 600 domaćih poljoprivrednika i planira povećanje prerade za 20 odsto

Bijeljinska fabrika "Sava Semberija" ugovoriće otkup povrća od 600 domaćih poljoprivrednika i planira povećanje prerade za 20 odsto, najavio je direktor fabrike Stevo Filipović.

"U radu "Save Semberija" proizvođači su na prvom mjestu, uzajamno poštovanje ugovorenih obaveza je za domaćeg poljoprivrednika garancija za plasman proizvodnje, a za našu prehrambenu industriju garant za kvalitetnu sirovinu", rekao je Filipović novinarima.

On je istakao da je mjerama Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede olakšano poslovanje privredi u godini teškoća izazvanih pandemijom virusa korona i da je "Sava Semberija" isplatila sve proizvođače i prije ugovorenog roka za prošlu godinu.

"Mi nemamo problem sa plasmanom, izvozimo na inostrano tržište između 85 i 95 odsto proizvodnje, a prošle godine je prerađeno 10.000 tona voća i povrća", rekao je Filipović i dodao da je "Sava Semberija" prošle sezone preuzela svu ponuđenu sirovinu od domaćih poljoprivrednika i mimo ugovorenih obaveza.

Današnjem potpisivanju ugovora o otkupu sa stotinjak proizvođača prisustvovao je i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, koji je pohvalio način na koji fabrika "Sava Semberija" organizuje planiranu i ugovorenu poljoprivrednu proizvodnju.

"Iza nas je izuzetno teška godina u kojoj smo se morali oslonilti na domaće kapacitete i uspjeli smo, a fabrika "Sava Semberija" je pokazala da je u ovoj oblasti jedan od ozbiljnih partnera Vlade Republike Srpske", istakao je Maletić.

On je naveo da se ranijih godina uvozila sirovina za prehrambenu industriju u Republici Srpskoj, a da posljednje tri godine nema uvoza, sve je otkupljeno na domaćem tržištu i prerađeno u Srpskoj.

Prema riječima Maletića, u prošloj godini je u Republici Srpskoj proizvedeno 35.000 tona povrća, a samo kroz interventni otkup koji je Vlada organizovala, uz dodatnih dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda, otkupljeno je 17.000 tona.

Vlasnik fabrike "Sava Semberija" Milorad Krstić zahvalio je domaćim poljoprivrednim proizvođačima, za koje je rekao da su vrijedni i odgovorni, te ocijenio da u Republici Srpskoj treba jačati poljoprivredu kao najznačajniji resurs.

Prema njegovim riječima, odgovorno je i rukovodstvo fabrike, nikada nikome nisu ostali dužni i sve su obaveze plaćene.

"Vrlo sam optimističan što se budućnosti tiče, čak i u trenutno teškoj situaciji na globalnom nivou", zaključio je Krstić.

Semberski poljoprivrednici koji su jučer ugovorili proizvodnju povrća sa prehrambenom industrijom "Sava Semberija" rekli su novinarima da su vrlo zadovoljni saradnjom koja im godinama garantuje siguran plasman i dobru cijenu proizvoda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti