Ubrzo donošenje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ubrzo donošenje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave

Budžet je ogledalo politike ove vlade, planiramo vratiti novac kroz poticaje i subvencije u privatni sektor, jer je to naša odgovornost.

09.02.2021. 08:07 Izvor: / Akta.ba

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je jučer sa ambasadorom Johann Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, o projektima iz oblasti zaštite okoliša, energetske efikasnosti, te borbi protiv korupcije.

Ovom prilikom, premijer Forto je poručio, kako je za ovu Vladu iznimno važno donošenje i usvajanje zakona o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju u organima uprave i ostalim institucijama čiji je osnivač ili suosnivač Kanton Sarajevo. Time će biti zabranjeno zapošljavanje najbliže rodbine izabranih i imenovanih dužnosnika, jer je, kao što je poznato, veći broj bliskih članova porodica istih zapošljavano unutar javnog sektora.

Premijer Forto je upoznao ambasadora Sattlera da Vlada planira donijeti novi zakon o saobraćaju i formirati agenciju za javni prijevoz, uz definisanje standarda u javnom prijevozu, uključujući i ekološke.

"Namjera nam je da u saobraćaju imamo električne autobuse, te da sistemski pristupimo transformaciji javnog prijevoza koja bi trebala biti okončana u naredne dvije godine", najavio je premijer Forto.

Dodao je kako uskoro stiže 25 novih, niskopodnih trolejbusa, za koje će Kanton platiti oko 14 miliona eura, a kupovina se finansira zajmom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). I rekonstrukcija tramvajskih šina planirana je za proljeće, kao i uvođenje nove trolejbuske linije prema Vogošći, koja je postojala prije rata.

Budžet je ogledalo politike ove vlade, planiramo vratiti novac kroz poticaje i subvencije u privatni sektor, jer je to naša odgovornost.

Na sastanku je poseban akcent stavljen na zaštitu okoliša i čist zrak. Jedan od značajnijih projekata u tom pravcu je utopljavanje kuća i zgrada, što će omogućiti ne samo manju potrošnju energije, nego će i naš grad biti ljepši, a zrak čistiji.

Ambasador Sattler je naglasio da je Evropska unija spremna podržati mjere ka efikasnijoj borbi protiv zagađenja zraka.

Informisao je također premijera o planiranom otvaranju prostorija EU Info centra ove godine u prizemlju zgrade u ulici Maršala Tita 62 kod Vječne vatre, kao novo mjesto okupljanja za mlade i civilno društvo.

Tema razgovora bili su i planovi izgradnje biciklističke staze od općine Stari Grad do Pala.

Kako je rečeno, radi se o projektu rekonstrukcije trase uskotračne pruge Sarajevo-Pale gdje bi na potezu od Stare željezničke stanice na Bistriku do Stare željezničke stanice na Palama bila izgrađena biciklistička staza, a ove radove podržat će Evropska unija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti