HNK: Sedam miliona maraka za bolnice, ublažene mjere za rad škola i vrtića

10.02.2021. 07:55 / Izvor: Akta.ba
HNK: Sedam miliona maraka za bolnice, ublažene mjere za rad škola i vrtića

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, nastavljajući redovnu podršku bolničkim ustanovama, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, osigurala je ukupno 7 miliona KM grant sredstava.

Na 139. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, nastavljajući redovnu podršku bolničkim ustanovama, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, osigurala je ukupno 7 miliona KM grant sredstava.

Na osnovu mjerila za finansiranje zdravstvenih ustanova, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici raspoređen je godišnji iznos od 4.112.500,00 KM, Kantonalnoj bolnici "dr. Safet Mujić'' 1.869.000,00 KM i Općoj bolnici Konjic 1.018.500,00 KM.

Tokom rasprave ponovo je istaknuto kako Vlada, iako nije poslodavac u zdravstvu i nije zadužena za plate djelatnika, značajnim sredstvima kontinuisano podržava rad kako bolničkih tako i ustanova primarne zdravstvene zaštite, odnosno domova zdravlja za koje se izdvaja ukupno 2 miliona KM.

Ublažavanje epidemioloških mjera

Vlada je usvojila Izvještaj o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u kojem je istaknuto kako HNK u posljednja tri mjeseca bilježi blago poboljšanje epidemiološke slike. Stoga je, na inicijativu obrazovnih institucija, a na osnovu procjene epidemiološke situacije koju je uradio Zavod za javno zdravstvo, Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite predložio, a Vlada danas prihvatila, revidirane preventivne higijensko-epidemiološke mjere za rad školskih ustanova i vrtića koje se će primjenjivati od 15. februara sa rokom važenja od 14 dana. Istaknuto je donošenje sljedećih ublaženih mjera u školama: broj učenika u učionicama ograničava se na način da se osigura fizička distanca najmanje 1,5 metar; dozvoljava se održavanje nastave za učenike od prvog do petog razreda u punom obimu, bez dijeljenja na grupe u trajanju od 2 sata i 30 minuta;  nastava fizičkog odgoja, u pravilu, će se izvoditi na otvorenom, uvijek kada to dopuštaju vremenske prilike, a iznimno i pod strogim epidemiološkim mjerama u školskim salama; u školama u kojima se obrazuju djeca sa poteškoćama u razvoju omogućiti održavanje časova u skladu sa potrebama škole uz pridržavanje epidemioloških mjera; učenici jednog odjeljenja pohađaju nastavu samo u jednoj učionici s tim da se kabinetska nastava u osnovnim i srednjim školama dozvoljava prema potrebama škola uz striktno poštovanje epidemioloških mjera. U vrtićima se dozvoljava povećanje broja djece u vrtićkim grupama ovisno o prostornim mogućnostima i uz poštivanje nužnih higijensko-epidemioloških mjera (u prilogu Revidirane preventivne higijensko-epidemiološke mjere za rad školskih ustanova i vrtića).

Sanacija regionalne ceste Prozor-Konjic

Iz resora Ministarstva saobraćaja i veza, Vlada je donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za rehabilitaciju regionalne ceste R-418B Prozor – Konjic, čije stanje zahtjeva hitne građevinske intervencije kako bi se ispunili uslovi za sigurno i nesmetano odvijanje saobraćaja putnika i roba.

Iz resora Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada je usvojila Odluku o raspisivanju javnog konkursa za dodjelu ribolovnog prava na dijelu ribolovnog područja – ribolovne zone za obavljanje sportsko – rekreacijskog ribolova na području HNK, kako bi se osigurao kontinuitet korištenja ribolovnih zona Čapljina, Čitluk, Jablanica, Konjic, Mostar, Neum, Ravno i Stolac, te blagovremeno provela procedura koju Zakon propisuje.

Također, usvojen je Izvještaj o preventivnim akcijama suzbijanja zaraze životinja i stanju zaraznih bolesti u HNK u 2020. godini. Istaknuto je kako su vodeće bolesti među životinjama bruceloza, parazitarne bolesti, te američka gnjiloća pčelinjeg legla i nozemoza kod pčela.

Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji kantonalnih novčanih podrški za 2020. godinu za koje je ukupno izdvojeno 2 miliona KM. Istaknuto je da je za poticaje u biljnoj i animalnoj proizvodnji odobreno 2.504, za kapitalna/investiciona ulaganja 50, te ostale vrste podrški 166 zahtjeva klijenata.

Također, prihvaćen je Izvještaj o stanju u veterinarstvu za 2020. godinu. Navedeno je kako je stanje u veterinarskim stanicama na području HNK dijelom popravljeno zahvaljujući nizu upravnih mjera i angažmanu sektora za veterinarstvo Ministarstva, što je rezultovalo ažuriranjem i usklađivanjem poslovanja i rada s postojećim zakonskim propisima i davanjem odgovarajućih rješenja o ispunjavanju uslova za obavljanje veterinarske djelatnosti.

Iz resora Ministarstva privrede, Vlada je usvojila Izvještaj o stanju eksploatacije mineralnih sirovina na prostoru HNK i realiziranju ugovora o koncesijama. Nadležne inspekcije u 2020. godini obavile su inspekcijski nadzor 50 subjekata na 62 lokaliteta kojima gospodare predmetni subjekti nadzora i 15 lokaliteta u inundacijskom (vodnom) pojasu vodotoka.

Također, usvojen je Izvještaj o radu Inspektorata Ministarstva za 2020. godinu u kojem su istaknute najčešće pojave kršenja propisa i problema u pojedinim područjima nadzora, te dati prijedlozi za poboljšanje efikasnosti.

Vezano za rad Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, Vlada je pozdravila i s 80.000,00 KM podržala aktivnosti u vezi s projektom prekogranične saradnje TRANSCPEARLYWARNING.

Usvojen je Izvještaj o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava za prošlu godinu u kojem je navedeno kako su deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite, u okviru protuminskih akcija (operacije čišćenja mina i tehničkog izviđanja), na području HNK očistili površinu od 83.425 m2 .

Također, prihvaćena je Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o organizovanju službi zaštite i spašavanja HNK čime je omogućeno da se u Udruženju „Hercegovačka gorska služba spašavanja – Stanica u Čapljini“ formira služba za spašavanje s visina, te preduzimanje aktivnosti vezanih za njeno opremanje i stručno osposobljavanje.

Nakon razmatranja informacija resornih ministarstava u vezi s pregovorima sa sindikatima oko zaključivanja kolektivnih ugovora, istaknuto je kako su uspješno završeni pregovori sa sindikatima policije i službenika i namještenika organa uprave i sudske vlasti, a u uskoro će započeti pregovori sa sindikatima zdravstvenih djelatnika. Vlada daje punu podršku pregovaračkim timovima pred kojima tek predstoji pregovarački proces, a tamo gdje je on uspješno okončan pozdravlja konstruktivan dijalog socijalnih partnera i čestita na uspješno završenom pregovaranju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti