Ensad Karić osuđen na pet godina zatvora zbog "pranja novca"

11.02.2021. 07:42 / Izvor: Oslobođenje
Ensad Karić osuđen na pet godina zatvora zbog 'pranja novca'

Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su kupili nepostojeći poslovni objekat u Velešićima, gdje su prema navodima ove pravosudne institucije oprali 4,5 miliona maraka.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je 2016. godine podiglo optužnicu protiv Nedžada Beglerovića, Zaima Smajovića, Ensada Karića, Alema Beganovića i Nedžada Muhovića zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja i krivično djelo pranja novca.

Naime, kako Oslobođenje saznaje prvostepenom presudom osuđeni su na ukupno 24 godine zatvora. Ensad Karić, bivši dužnosnik LOK-a i direktor Autocesta FBiH osuđen je na pet godina zatvora.

Podsjećamo, Tužilaštvo je istragu pokrenulo zbog sumnje da su kupili nepostojeći poslovni objekat u Velešićima, gdje su prema navodima ove pravosudne institucije oprali 4,5 miliona maraka. Sumnjive transakcije u vlasništvu LOK-a prva je primijetila i prijavila Agencija za bankarstvo FBiH. 

Većina tog novca je uplaćivana na račune LOK instituta (direktor bio Ensad Karić op.a.), "Unis instituta“, „Unis promexa“, „LOK investa“, "Unis Toursa“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti