Održan sastanak za bolju komunikaciju vlasti i privrednika Gračanice

05.04.2013. 10:39 / Izvor: eKapija.ba
Održan sastanak za bolju komunikaciju vlasti i privrednika Gračanice

Općina Gračanica juče je bila domaćin sastanka predstavnika općinske i kantonalne vlasti sa gračaničkim privrednicima. Cilj sastanka bio je da se poboljša i uspostavi kvalitetnija komunikacija između predstavnika vlasti i privrednika.

Općina Gračanica juče je bila domaćin sastanka predstavnika općinske i kantonalne vlasti sa gračaničkim privrednicima. Sastanku su prisustvovali Premijer TK Sead Čaušević, ministrica razvoja i poduzetništva u Vladi TK Dijana Bilanović, savjetnica premijera Jasna Hifziefendić, Općinski načelnik Nusret Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanica Faruk Širbegović, predstavnici Privredne komore TK, te gračanički privrednici.

Cilj sastanka bio je da se poboljša i uspostavi kvalitetnija komunikacija između predstavnika vlasti i privrednika.  Razgovaralo se o ulozi vlasti u stvaranju poslovnog ambijenta, te afirmaciji privrednih subjekata koji stvaraju nove vrijednosti kao osnovnih činilaca razvoja općine i kantona. Privrednici su najveći interes pokazali za sljedeća pitanja: ciljevi programi pojekti i mjere Vlade TK, poticaji proizvodnji radi očuvanja postojećih radnih mjesta i otvaranja novih, mogućnosti rasterećenja privrednih subjakata, racionalnija i efikasnija javna uprava, zdravstveno osiguranje radnika, problematika povreda na radu, odnos komisije kod prekida i prduženja bolovanja, naplata bolovanja itd., te jačanje uloge Privredne komore.

Premijer Tuzlanskog kantona govorio je ovom pirlikom o strateškim opedjeljenijima Vlade Tuzlanskog katona: razvoj ljudskih resursa i unapređenje kvaliteta života preko reforme osnovnog i srednjeg obrazovanja i dalje afirmacije visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona, intenziviranje edukacije, obrazovanja, iskorištavanje vlastitih resursa i kapaciteta u povezivanju obrazovnih institucija i privrednih subjekata, prilagođavanje obrazovnih programa potrebama tržišta rada i poticanje obrazovanja deficitarnih struka.

Posebno je istakao angažman Vlade na polju uključivanja naših firmi na realizaciji razvojnih projekata na području Tuzlankog kantona prije svega na planu izgradnje Bloka 7 ET Tuzla, izgradnji puteva na području našeg kantona i drugih projekata.

Ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović izložila je dosadašnje aktivnosti ministarstva, kao i plan budućeg djelovanja, pojekata i programa koje se planiraju realizirati, te pozvala sve privredne subjekte da se aktivno uključe u njihovu ralizaciju. Dodala je da je u toku priprema Programa javnih projekata u koje se očekuje uključenje malih i srednjih privrednih subjeka.

Savjetnica Premijera Jasna Hifziefendić govorila je o reformi obrazovnog sistema u smislu prilagođavanja stvranim potrebama tržista rada. Smanjenje broja upisa kadra koji je suficitaran, te stimulisanja upisa kadra za kojim privreda iskazuje interes. Navedeni su i primjeri nekih firmi koje su u saradnji sa srednjim školama organizovale praksu za učenike.

Općinski načelnik Nusret Helić govorio je o aktivnostima koje će doprinijeti boljoj organizaciji i efikasnosti javne uprave, naročito sektora koji je najuže povezan sa privredom. Doneseni su ključni strateški dokumenti, skraćeni su postupci za izdavanje dozvola i drugih saglasnosti, omogućena dodatna rasterećenja kada su u pitanju rente i druge takse, uvedene nove informacione tehnologije, formiran centar za pružanje usluga građanima, izgrađeni ključni infrastrukturni objekti, utemeljen projekat sajma. Dodao je da ubuduće u kreiranje strateških dokumenata i nekih razvojnih projekata treba više uključiti privrednike i njihovo iskustvo.

Najavio je da će komunikacija biti nastavljena posjetom većini firmi, kako bi se razmijenile informacije i razmotrile konkretne mogućnosti djelovanja u skladu sa nadležnostima, te da će uskoro biti formiran Savjet za lokalni razvoj.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanica Faruk Širbegović kazao je kako je ovaj sastanak korak naprijed u stvaranju bolje komunikacije između vlasti i privrednika, te kako očekuje da će se slični sastanci organizovati barem dva puta godišnje. Iskoristio je priliku da pozove gračaničke privrednike koji još nisu članovi Udruženja poslodavaca, da se što prije učlane, te da zajedno sa kolegama  stvaraju prilike za dodatni razvoj ovog područja.

Nakon pitanja, prijedloga i sugestija upućenih od strane privrednika, predstavnici vlasti su obećali da će u narednom periodu pokušati riješiti barem one ključne stvari koje direktno utiču na poslovanje. Istakli su da od privrednika, naročito Udruženja poslodavaca Gračanica očekuju da se sa konkretnim prijedlozima aktivno uključe u rad vlasti.

U okviru sastanka Sead Jahić, dopredsjednik Udruženja poslodavaca Gračanica izvršio je prezentaciju redizajnirane web stranice Udruženja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti