Firme iz RS žele graditi vrtiće za djecu radnika

16.02.2021. 09:50 / Izvor: Nezavisne novine
Firme iz RS žele graditi vrtiće za djecu radnika

Cilj je da cijena vrtića za naše radnike bude simbolična, da se pokriju neki osnovni troškovi. Vrtić će biti kapaciteta između 100 i 150 mjesta, sa svom potrebnom opremom koja će biti namijenjena za mališane koji budu boravili u njemu.

Fabrike na području RS žele da grade vrtiće u sklopu svojih kompanija kako bi djeca radnika bila u njihovoj blizini i samim tim olakšala im proces proizvodnje.

Radenko Bubić, direktor i vlasnik fabrike obuće "Dermal" iz Kotor Varoša, kazao je za "Nezavisne" da je cilj i plan ove kompanije da do kraja ove ili početkom naredne godine počnu sa izgradnjom vrtića za djecu radnika.

"Pandemija virusa korona malo nam je poremetila plan koji smo već planirali realizovati. Potrebno je da u sklopu fabrike napravimo vrtić, jer ima dosta djece naših radnika kojima je potreban vrtić", istakao je Bubić.

Dodao je da je u fabrici mlada radna snaga prosječne starosti do 35 godina.

"Cilj je da cijena vrtića za naše radnike bude simbolična, da se pokriju neki osnovni troškovi. Vrtić će biti kapaciteta između 100 i 150 mjesta, sa svom potrebnom opremom koja će biti namijenjena za mališane koji budu boravili u njemu", pojasnio je Bubić.

U sklopu tvornice obuće "Bema" u Banjaluci planiraju da slobodne prostorije renoviraju i počnu sa uređenjem vrtića koji bi bio namijenjen za djecu radnika.

"Imamo veliki problem u firmi, jer dosta radnica nema nikoga da im čuva djecu dok su na poslu, a u vrtićima na području Banjaluke teško je naći mjesta. Jedno od rješenja je da napravimo vrtić u okviru fabrike, što bi dosta olakšalo naš rad", rekao je za "Nezavisne" Marinko Umičević, tehnički direktor "Beme".

Prema njegovim riječima, konsultovao se s rukovodiocima gradskog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje kako bi dobio podatke šta je sve potrebno da se uradi i kakvi su zakonski propisi.

"U narednih nekoliko dana ćemo poslati zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS po ovom pitanju. Naš cilj je da zajedničkim naporom naše fabrike, Ministarstva i grada dobijemo novi vrtić u okviru 'Beme' koji će biti besplatan za naše radnice", naglasio je Umičević.

Kompanija "Alumina" iz Zvornika je zasad jedina kompanija u RS koja u okviru svog poslovanja ima vrtić, koji je namijenjen kako za djecu radnika ove kompanije, tako i za svu djecu s područja Zvornika.

"Vrtić "Neven" je otvoren 2017. godine i ovakva odluka se pokazala veoma dobrom, jer su radnici blizu svoje djece. Zbog pandemije virusa korona vrtić jedno vrijeme nije radio, ali od juče je ponovo u funkciji. Kapacitet je 200 mjesta, a trenutno imamo 106 mališana, s tendencijom porasta broja djece, jer je prije pandemije bilo njih oko 170", istakao je za "Nezavisne" Mišo Lazarević, portparol "Alumine".

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da do sada nisu izdali nijedno rješenje o odobrenju za rad predškolskoj ustanovi čiji je osnivač privredno društvo.

"U prethodnom sistemu, predškolske ustanove su se gradile pored privrednih društava ili fabrika kako bi djeca bila zbrinuta za vrijeme radnog dana njihovih roditelja, te je zbog toga dominirala funkcija čuvanja i zbrinjavanja, a manje je u fokusu bio vaspitno-obrazovni proces. Sada je predškolskim ustanovama u prvom planu element poučavanja djeteta", naveli su u Ministarstvu.

U kompaniji "Alumina" ističu da posjeduju rješenje o privremenom zadržavanju objekta izdatog od strane grada Zvornika.

"Podnesen je zahtjev Vladi RS za odobrenje prenosa prava svojine na jednoj katastarskoj parceli na kojoj je izgrađen vrtić, te očekujemo da se državni organi uključe u rješavanje postupaka za dobijanje svih potrebnih odobrenja i na taj način, dajući svoj nesebičan doprinos, pokažu društvenu odgovornost prema najmlađoj populaciji", zaključili su u "Alumini".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti