Općina Centar će pomoći pokretanje sedam biznisa mladih poduzetnika

25.02.2021. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar će pomoći pokretanje sedam biznisa mladih poduzetnika

Ova podrška dio je projekta EU4Business koji finansira Evropska unija u vrijednosti 15 miliona eura, a realizuju ga GIZ, UNDP i ILO.

U ime Lokalnog partnerstva Centar Sarajevo, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić u srijedu je u Sarajevu potpisao ugovore o finansijskoj i stručnoj podršci za pokretanje sedam novih biznisa sa mladim poduzetnicima, korisnicima projekta "Sarajevo - Centar poduzetništva".

Ova podrška dio je projekta EU4Business koji finansira Evropska unija u vrijednosti 15 miliona eura, a realizuju ga GIZ, UNDP i ILO. 

Tim povodom, održana je i panel diskusija o temi ekonomskih posljedica pandemije covid-19 i mjerama za poticanje oporavka privrede. U panel diskusiji učestvovali su šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto, načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić i poduzetnici - pokretači biznisa u oblastima ICT i kreativnih industrija, podržanih kroz projekat EU4Business. 

"Prije šest mjeseci sam imao priliku otvoriti Centar za izvrsnost u poduzetništvu. Ova investicija se već isplatila. U ovom periodu smo imali više od 100 mladih koji su dobili podršku, a danas imamo priliku da dodijelimo i sedam novih ugovora za mlade koji pokreću poslove u oblastima IT, turizma, drvne i drugih industrija. Izuzetno je važno zadržati mlade u BiH, posebno one koji svoju kreativnost žele pretvoriti u biznis. Mi smo tu da sa svoje strane pružimo podršku u jačanju i realizaciji ovakvih kreativnih ideja koje nije dovoljno samo imati već ih treba i pretočiti u realnost. Ono što danas vidimo je da u općini Centar i Sarajevu imamo snažan resurs u mladim ljudima čije biznise danas promovišemo",  izjavio je uoči jučerašnje panel diskusije ambasador Evropske unije Johann Sattler. 

Projekat EU4Business omogućio je osnivanje Centra za izvrsnost u poduzetništvu Sarajevo koji pruža  dugoročnu podršku mladim poduzetnicima u pokretanju novih biznisa i otvaranju radnih mjesta.

Za podršku razvoju poduzetništva na području Kantona Sarajevo Evropska unija je izdvojila 200.000 eura za direktnu podršku za 25 poslovnih ideja. Prednost imaju ideje koje doprinose prevazilaženju ekonomskih i drugih posljedica uzrokovanih pandemijom Covid-19 virusa. 

Jučerašnje potpisivanje ugovora, rezultat je dvomjesečnog procesa podrške u razvoju poslovnih ideja. Na kraju ovog procesa, od ukupno 25 mladih koji su svoje poslovne planove predstavili stručnoj komisiji, sedam je izabrano za nastavak podrške koja uključuje finansijski poticaj u iznosu od 5.000 eura po poduzetniku, te nastavak stručnog mentorstva u razvoju biznisa. Radi se o trećoj od ukupno pet grupa mladih poduzetnika koje su kroz EU4Business pored stručne podrške dobili i bespovratna finansijska sredstva za pokretanje svojih poslovnih ideja. 

" Bez obzira na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom, Općina Centar nastavlja primjerom pokazivati da postoje načini ne samo za čuvanje postojećih već i za kreiranje novih radnih mjesta. Svaki novi poticaj, svaki mladi čovjek koji se odluči ostati u BiH je veoma važna stvar za našu državu", izjavio je načelnik Mandić. 

Podrška Centra za izvrsnost u poduzetništvu je kontinuirana, tako da je jučer promoviran i javni poziv za četvrtu generaciju poduzetnika i upućen poziv svim mladima starosti od 18 do 35 godina sa područja KS koji su zainteresirani za pokretanje biznisa u oblati ICT ili kreativnih industrija. Poziv ostaje otvoren do 4. marta, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti