Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama

25.02.2021. 14:33 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, utvrdila i, u parlamentarnu proceduru usvajanja po skraćenom postupku uputila Prijedlog.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, utvrdila i, u parlamentarnu proceduru usvajanja po skraćenom postupku, uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o matičnim knjigama. Na taj način je izvršena presuda kojom je Ustavni sud FBiH utvrdio da je članom 72.a Zakona o matičnim knjigama povrijeđeno pravo Općine Maglaj na lokalnu samoupravu.

Stoga je zmijenjenim članom propisano da poslovi vođenja, ažuriranja, čuvanja i rješavanja svih pitanja u oblasti matičnih knjiga i registra predstavljaju izuzetno važan i poseban javni i lični interes građana.

Kako je ovom izmjenom utvrđeno, budući da se radi o osnovnim i najvažnijim evidencijama o ličnim stanjima građana FBiH, pa se moraju obavljati uz stalni pojačani stepen psihičkog i fizičkog napora i odgovornosti matičara i drugih državnih službenika i namještenika u obavljanju tih poslova, koji moraju biti tačni i ažurni, uvećanje plaće zbog posebnih uvjeta rada mogu ostvariti u skladu s posebnim propisom kojim regulira pitanje plaća i naknada državnih službenika i namještenika i finansijskim sredstvima organa uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti