Semberski gigant se diže iz pepela

03.03.2021. 07:46 / Izvor: Glas Srpske
Semberski gigant se diže iz pepela

Radnici "Novog Žitoprometa" u Bijeljini počeli su juče sa pripremama pogona.

Radnici “Novog Žitoprometa” u Bijeljini počeli su juče sa pripremama pogona kako bi što prije ovaj nekadašnji semberski gigant ponovo počeo sa proizvodnjom.

U ovu firmu, koja je ranije nosila naziv “Žitopromet”, a čiji je  stoodstotni vlasnik fočanska kompanija “Pavgord”, prvog radnog dana kročilo je 20 radnika, koji su i ranije radili u ovom preduzeću.

Šef proizvodnje u “Novom Žitoprometu” Dušan Tomić istakao je za “Glas Srpske” da su, pored pregleda mašina i instalacija, kao i čišćenja, u toku i građevinski radovi.

"S obzirom na to da gotovo tri godine ništa nije radilo, prvo smo angažovali električare i bravare koji su i prije ovdje radili da prekontrolišu sve mašine. Kako se bude posao odvijao tako ćemo pozivati i ostale radnike, koji su ovdje radili prije stečaja", kazao je Tomić.

Dodao je da će nastojati da u što kraćem roku krenu sa otkupom žitarica i mlinskom proizvodnjom.

"Sa otkupom žitarica ćemo početi ove godine, tako da pozivamo sve proizvođače da budu u pripravnosti, jer kapiju otvaramo čim osposobimo mašine", rekao je Tomić.

Cvijetin Stanojević, koji je u ovoj firmi kao mlinar radio duže od dvije decenije, kaže da se sa radošću odazvao na poziv šefova da se vrati na posao.

"Nisam vjerovao da ću se ikad više vratiti u ove pogone, ali čuda se dešavaju. Ne znam kako bih opisao ovaj osjećaj, jer dvije decenije provedene ovdje nije malo. Ova firma mi dođe kao druga kuća", kazao je Stanojević, koji je zajedno sa još nekoliko kolega zadužen za oštrenje mlinskih valjaka, remont i čišćenje mašina.  

“Pavgord” je 18. januara ove godine kupio nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion KM i tako postao stoodstotni vlasnik ovog preduzeća. Ova fočanska kompanija, koja je ranije kupila i pokretnu imovinu firme, uplatila je i 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se 2018. godine. Silosi ovog preduzeća u septembru te godine bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine, u “Žitoprometu” je bilo zaposleno 113 radnika.

Zasluga investitora

Dušan Tomić je istakao da bi oživljavanje semberskog preduzeća bila nemoguća misija da nemaju, kako kaže, jakog i odgovornog investitora.

"Ova firma će ponovo biti na mjestu koje joj pripada, a to je broj jedan što se tiče prehrambeno-prerađivačke industrije u regionu. Siguran sam u to", naglasio je Tomić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti