"AstraZeneca" može tužiti BiH zbog izjave Bisere Turković?!

03.03.2021. 13:26 / Izvor: Avaz.ba
'AstraZeneca' može tužiti BiH zbog izjave Bisere Turković?!

Badnjević naglašava da Evropska agencija za medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ove vakcine u EU.

Almir Badnjević, direktor Verlaba, otkrio je kako prema njegovim saznanjima menadžment AstraZeneca razmišlja o tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog izjava Bisere Turković kako je njihova vakcina slabijeg kvaliteta i namijenjena siromašnim zemljama.

" Bit će dobro ako izbjegnemo tužbu protiv države Bosne i Hercegovine. Dobio sam informacije od menadžmenta AstraZeneca da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namijenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv Bosne i Hercegovine i da će jedna tačka na sastanka menadžmenta biti i razgovor o tužbi protiv naše države", pojašnjava Badnjević.

Badnjević naglašava da Evropska agencija za medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korištenja ove vakcine u EU.

" Ta vakcina se u Indiji radi po licenci AstraZenice, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadu, itd", navodi Badnjević.

Podsjetimo, minstrica Turković je kritikovala vakcine AstraZenece, tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

"Tražila sam da se vakcina ne koristi dok ne dobije saglasnost naše Agencije za lijekove, jer ova vakcina nema saglasnost u EU niti SAD", izjavila je Turković

Ona je dalje istakla kako se radi o vakcini za siromašne koja se proizvodi u Indiji, a po licenci AstraZenece.

" Radi se vrlo dostupnoj vakcini koja se uglavnom koristi u siromašnim državama, kao što je Dominikanska Republika i slično. Dakle, vrlo jeftina i vrlo dostupna i nema dozvole za korištenje u EU. Zato je moj uvjet bio da se ona provjeri u našoj Agenciji", rekla je Turković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti