MI-BOSPO, prva mikrokredita organizacija u BIH obilježava 25 godina postojanja

11.03.2021. 09:04 / Izvor: Akta.ba
MI-BOSPO, prva mikrokredita organizacija u BIH obilježava 25 godina postojanja

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, prva mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini, ove godine obilježava 25 godina uspješnog poslovanja.

Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, prva mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini, ove godine obilježava 25 godina uspješnog poslovanja na polju pružanja finansijskih usluga prvenstveno ženama poduzetnicama.

Prvi mikrokredit u Bosni i Hercegovini je plasiran 11.marta 1996. godine, kao dio pilot projekta Svjetske banke (World Bank).

"Biti začetnik nečega što će obilježiti ekonomski rast jedne populacije, velika je odgovornost. Prvi mikrokredit u Bosni i Hercegovini plasiran je od strane Humanitarne organizacije BOSPO iz koje će poslije nastati mikrokreditna organizacija a potom Fondacija "MI-BOSPO'", rekli su iz MI-BOSPO.

Tokom četvrt vijeka MI-BOSPO je sarađivao sa 115.000 klijenata, od čega je 76% žena. Plasirano je 384.000 kredita ukupnog iznosa 880 miliona KM..

Podrška koju MI-BOSPO pruža ženama s ciljem njihovog ekonomskog osnaživanja, jačanja njihove finansijske neovisnosti ogleda se kroz činjenicu da su žene u poslovne djelatnosti uložile blizu pola milijarde KM.

MI-BOSPO je tokom dvadesetpetogodišnjeg rada akumulirao značajna finansijska sredstva, koja obezbjeđuju dalji rast i poslovanje, te stekao povjerenje komercijalnih banaka i različitih međunarodnih finansijskih fondova. Nakon 25 godina stabilnog poslovanja nastavlja provoditi korake koji će osnaživati poduzetništvo i jačati BH ekonomiju, a preko mreže od 38 ureda i 200 zaposlenih osoba.

MI-BOSPO analize govore da je 68% klijenata kreditna sredstva koristilo za razvoj poslovnih aktivnosti, a čiji su prihodi pozitivno uticali na kvalitet života korisnika kredita.

MI-BOSPO je začetnik ideje mikrokreditiranja, što je uslovilo nastanak mikrokreditnog sektora u Bosni i Hercegovini koji je dao je nemjerljiv doprinos u jačanju poduzetništva u postratnom periodu, saopćili su.

Značajni jubilej i uspješan rad MI-BOSPO obilježava pod sloganom 25 godina Vaš vjetar u leđa! obećavajući svojim klijentima jednaku podršku i u budućnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti