Utvrđen prijedlog zakona o infrastrukturi prostornih podataka FBiH

11.03.2021. 14:43 / Izvor: Akta.ba
Utvrđen prijedlog zakona o infrastrukturi prostornih podataka FBiH

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o infrastrukturi prostornih podataka (IPP) FBiH.

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o infrastrukturi prostornih podataka (IPP) FBiH. Naime, trenutačno je u FBiH ova oblast uređena Uredbom o infrastrukturi prostornih podataka iz 2014. godine, a novi zakon je utemeljen na Direktivi Europskog parlamenta i Vijeća od 14. ožujka 2007. godine kojom je uspostavljena Infrastruktura prostornih podataka u EU.

Prostorne podatke je, u širem smislu, moguće izravno ili neizravno povezati s lokacijom, a prostornu komponentu ima više od 80 posto svih informacija.

"Problemi vezani uz raspoloživost, kvalitetu, organizaciju, dostupnost i dijeljenje prostornih podataka zajednički su u mnogim područjima ljudske djelatnosti, pa tako i u organima uprave i drugim javnim institucijama. Rješavanje tih problema zahtijeva poduzimanje mjera koje osiguravaju učinkovit sustav dijeljenja, razmjenjivanja i korštenja ovih podataka", saopćili su iz Ureda Vlade FBiH.

Novi federalni zakon kreira osnovna pravila o uspostavi IPP-a koja podrazumijevaju metapodatke, skupove i servise prostornih podataka, sporazume o razmjeni, pristupu i upotrebi, kao i mehanizme koordinacije i nadzora. Zakon kreira i pravni okvir za upravljanje i razmjenu prostornih informacija.

U obrazloženju je, između ostanog, navedeno da će jednostavnije pregledavanje i preuzimanje podataka iz nadležnosti subjekata IPP-a FBiH povećati učinkovitost tijela javne vlasti u područjima vezanim za prostorne podatke. Primjenjujući načelo da se podaci održavaju na najprimjerenijoj razini, pozitivan utjecaj odrazit će se i na proračune svih razina, jer se za isti ili sličan set prostornih podataka neće financirati izrada u nekoliko različitih institucija, nego samo u jednoj, koja će putem IPP-a podatke dijeliti s drugima. Uz to, bit će spriječeno korištenje neslužbenih prostornih podataka i time smanjen rizik administrativnih postupaka i nepravilnosti prilikom preuzimanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti