Tegeltija pozvao na bolje infrastrukturno povezivanje i privrednu saradnju

12.03.2021. 12:07 / Izvor: Akta.ba
Tegeltija pozvao na bolje infrastrukturno povezivanje i privrednu saradnju

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pozvao je danas na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani na bolje infrastrukturno povezivanje i bolju saradnju privreda.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija pozvao je danas na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani, na kome se obratio putem video-linka, na bolje infrastrukturno povezivanje, bolju saradnju privreda, olakšavanje trgovine zemalja regiona i istakao da će to svima donijeti velike benefite.

Tegeltija je istakao da će, radi boljeg povezivanja sa susjedima, BiH 16. marta potpisati sporazum sa Turskom koji će omogućiti izgradnju auto-puta Sarajevo-Beograd.

"Taj infrastrukturni projekat treba da omogući bolje povezivanje naših ekonomija i naših građana", istakao je Tegeltija.

On je rekao da je BiH spremna uraditi sve što bude dogovoreno kako bi regionalna saradnja bila što uspješnija i kako bi pokazali da region Balkana i ekonomski i na svaki drugi način pripada Evropi.

Prema njegovim riječima, svima je potrebno malo optimizma.

On je naveo da je mnogo posla ispred svih, da su ciljevi ambiciozni i da je potrebno uložiti sve napore kako bi kriza uzrokovana panedmijom bila podstrek da se radi više i bolje, te da posluži kao dodatni impuls za intenziviranje regionalne saradnje i saradnje sa EU.

Tegeltija je rekao da važna oblast jesu i investicije i da će one u velikoj mjeri zavisiti od onoga što je usvojeno na samitu u Sofiji ne samo za BiH nego i druge zemlje Balkana.

"Ukoliko taj proces bude krenuo i realizovao se dinamikom kako je planirano, to može značajno uticati pozitivno na ekonomije i BiH i drugih zemalja zapadnog Balkana", smatra Tegeltija.

On je pozvao da EU ubrza ove procese preko međunarodnih finansijskih institucija koje su zadužene za realizaciju projekata i istakao da svi projekti koji su u BiH definisani imaju za cilj infrastrukturno povezati BiH sa susjednim zemljama.

Tegeltija je rekao da su evropske integracije jedno od pitanja o kojem postoji veliki stepen saglasnosti svih u BiH, koja je uprkos pandemiji ispunjavala obaveze prema EU, te poručio da je ova epidemija prilika za povezivanje u regionu i saradnju sa EU.

Tegeltija je naveo da je entuzijazam građana BiH prema procesu pridruživanja EU i danas jako izražen, uprkos dugom i jako sporom procesu.

On je naveo da je dobro što je jutros evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji prvi govorio i ponovio zahtjeve gotovo svim zemljama koje učestvuju na forumu o uslovima koje je postavila EU, podsjećajući na obaveze BiH koje je potrebno ispuniti da bi se dobio kandidatski status.

"Siguran sam da će BiH - naporima koje je načinila u 2020. godini i koje će učiniti u prvoj polovini 2021. godine - napraviti dovoljan broj kredibilnih mjera da može da dobije kandidatski status, što je od velike važnosti za cijelu BiH", istakao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da, bez obzira u kom će trenutku BiH dobiti kandidatski status, da je BiH jako posvećena ispunjavanju uslova za proces pridruživanja EU i da su gotovo svi u BiH svjesni da je EU mjesto za građane BiH, da tamo žele da dođu i da ispune potrebne uslove.

"Iako smo u 2020. godini bili posvećeni ispunjavanju uslova, takozvanih 14 prioriteta, ipak u fokusu našeg rada u prethodnoj godini bila je borba protiv pandemije kovida 19 i svih njenih posljedica i po zdravlje ljudu, stanje u našoj ekonomiji i naše socijalne politike. Zajedno sa podrškom EU, taj proces u prethodnom periodu smo uspješno implementirali", rekao je Tegeltija.

On je istako da se upravo u toj borbi pokazala veoma važna uloga EU, koja je kroz različite mehanizme podržala BiH od makrofinansijske pomoći do značajne pomoći u nabavci medicinske opreme, sanitetskog materijala i slično.

"Na početku pandemije nije djelovalo da će biti tako uspješno, djelovalo je teško i sporo, ali moramo priznati da je EU bila najbolji partner BiH u borbi protiv pandemije. Očekujemo da se to desi i u procesu vakcinacije", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ukazao na to da ova teška situacija sa pandemijom nije iskorištena u regionu kao prilika, mogućnost i šansa da se unaprijedi ekonomska saradnja, da se trgovinske veze podignu na viši nivo, da jedni drugima pomognu da bi pad domaćeg bruto proizvoda bio niži u svim ovim zemljama regiona. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti