Prijedlog Damira Nikšića: Usvojena deklaracija protiv korupcije i profiterstva

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prijedlog Damira Nikšića: Usvojena deklaracija protiv korupcije i profiterstva

Neophodna transparentnost i odgovornost u javnom sektoru uz osiguravanje jednakosti u pružanju svih javnih, a u ovim trenucima, naročito zdravstvenih usluga svim građanima.

16.03.2021. 10:24 / Izvor: Akta.ba

Na XVII  hitnoj sjednici Skupštine KS, na prijedlog zastupnika Damira Nikšića, zastupnici su donijeli deklaraciju protiv korupcije i profiterstva.

U ovoj deklaraciji se, između ostalog, navodi kako je neophodna transparentnost i odgovornost u javnom sektoru uz osiguravanje jednakosti u pružanju svih javnih, a u ovim trenucima, naročito zdravstvenih usluga svim građanima, te da je upravo to najvažnije za vraćanje povjerenja građana u institucije vlasti.

Također, istaknuto je kako bez adekvatne pomoći privrednicima, bez unapređenja poslovne klime, bez jačanja borbe protiv organizovanog kriminala i profiterstva, sama borba protiv pandemije COVID-19 nije dovoljna.

"U teškim trenucima krize uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 i sa posebnim osvrtom na negativne posljedice koje će ona imati po ekonomiju, Skupština Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje svaki oblik korupcije, a naročito političku korupciju i profiterstvo, izražavajući odlučnu namjeru da ovu pojavu umanji i otkloni u narednom periodu.Skupština Kantona Sarajevo ovom deklaracijom potvrđuje javni interes i javno zdravstvo kao svoj prioritet izražavajući odlučnost u posvećenosti legislativi, tj. donošenju zakona koji će ovu deklaraciju potvrditi u praksi; zakona koji će biti glavno oruđe u borbi sa profiterstvom i političkom korupcijom kako u aktuelnom periodu pandemije tako i u nastupajućem periodu ekonomskih posljedica pandemije, sa posebnim fokusom na predstojeći izazov imunizacije stanovništva.Ovom deklaracijom Skupština Kantona Sarajevo ne samo da izražava odlučnu namjeru u osudi i aktivnoj borbi protiv profiterstva i svakog drugog oblika korupcije i kriminala u cilju vraćanja povjerenja građana u demokratski sistem i institucije vlasti, već prije svega odaje počast i dužno poštovanje svima koji su dali svoje živote za bolje i humanije društvo; za slobodno, demokratsko, pluralističko, građansko i pravedno društvo", navodi se u deklaraciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti