KBZ korak bliže ka sticanju statusa univerzitetske bolnice

22.03.2021. 10:29 / Izvor: Akta.ba
KBZ korak bliže ka sticanju statusa univerzitetske bolnice

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o radu JU Kantonalna bolnica Zenica.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost na Pravilnik o radu JU Kantonalna bolnica Zenica u dijelu kojim je utvrđena unutrašnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta, čime je ova zdravstvena ustanova napravila još jedan korak ka sticanju statusa univerzitetske bolnice.

Direktor KBZ-a prof.dr. Rasim Skomorac rekao je da je ovime ispunjen još jedan od uslova koje je utvrdilo Federalno ministarstvo zdravstva (FMZ), na osnovu ranije podnesene aplikacije od strane ove ustanove.

"Uprkos opterećenju borbom protiv koronavirusa, uspjeli smo uraditi veliki posao i pripremiti izmjene sistematizacije i pravilnika o radu. U prethodnom vremenu uspjeli smo izmijeniti Zakon o Kantonalnoj bolnici i Statut, a sve u cilju ispunjavanja utvrđenih uslova za sticanje statusa univerzitetske bolnice", rekao je Skomorac, navodeći da je KBZ sada stekla uslov da ponovo podnese aplikaciju FMZ-u za sticanje statusa koji će omogućiti daljnji razvoj i ustanove i Medicinskog fakulteta UNZE.

"Mislim da je to veliki korak i za kanton i stanovnike da ustanovu postavimo na jedan drugi nivo i da na taj način i njezina pozicija unutar FBiH bude povoljnija i drugačija. Nadam se da ćemo to uspjeti u sljedećim mjesecima", rekao je Skomorac.

U organizacijskom smislu, predviđeno je formiranje klinika na način da se omogući, po uvjetima koji se traže za univerzitetsku bolnicu, formiranje u prvoj fazi klinike za hirurške bolesti, klinike za interne bolesti, te klinike za ginekologiju i akušerstvo. To će, ističe on, biti stimulans i za kolege ljekare koji se žele dalje školovati i sticati akademske titule.

"Kako kolege budu sticali akademske titule, tako ćemo moći proširivati broj klinika. Postoje jasni kriteriji i vjerujem da ćemo u vrlo kratkom vremenu, nakon što dobijemo status i formiramo ove klinike, već za 2-3 godine stvarati uslove za osnivanje novih klinika iz postojećih i to je način kako su se razvijali drugi klinički centri", rekao je direktor KBZ-a.

Napominje da se paralelno radi i na infrastrukturnom jačanju Kantonalne bolnice, kroz projekt energetske efikasnosti za čiju je realizaciju Vlada ZDK-a osigurala kredit u iznosu od 11 miliona eura.

Nakon što je Vijeće Grada Zenica dalo pravo građenja KBZ-u, otklonjene su prepreke za početak realizacije ovog generacijskoj projekta. Ističe da je sticanje statusa univerzitetske bolnice, a u narednoj fazi i statusa kliničkog centra, proces koji mora pratiti izgradnja infrastrukture.

"Mi ćemo kroz realizaciju ovog projekta stvoriti znatno bolje uslove za rad i boravak pacijenata, što će biti nemjerljivo u odnosu na sadašnje stanje. Steći će se uslovi i za reorganizaciju prostora ustanove kojom će se omogućiti kvalitetniji rad i sa studentima, uvođenje novih tehnologija i kvalitetniju edukaciju medicinskih radnika. To je motivirajući faktor za sve i naša je obaveza da čuvamo kadrove, jačamo Medicinski fakultet i ljekarski kadar koji je u ovom trenutku jako deficitaran", rekao je Skomorac, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti