Samardžija: Zakasnili smo s nabavkom vakcine "Sputnjik V"

22.03.2021. 10:58 / Izvor: Dnevni Avaz
Samardžija: Zakasnili smo s nabavkom vakcine 'Sputnjik V'

Nikad jednog jedinog pitanja i potpitanja nisam imao iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Već smo zakasnili da direktno, po povoljnijoj cijeni, nabavimo rusku vakcinu protiv koronavirusa "Sputnjik V". Kazao je ovo u razgovoru za "Avaz" ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

Ambasade i konzulati

"U januaru, kada sam pisao Ministarstvu vanjskih poslova BiH, mogli smo velike količine nabaviti po povoljnoj cijeni, jer tada nije bilo gužve. Sada već brojne evropske države traže rusku vakcinu, i to u velikim količinama. Poslije tog 25. januara, kada smo dobili dopis, i 28. januara, kada sam ja odgovorio, nikad nijednog pitanja i potpitanja nisam imao iz Ministarstva vanjskih poslova.

Žao mi je što se ranije nismo uključili u ovo pitanje", istakao je Samardžija.

Dodao je da je bio u direktnom kontaktu s Ruskim fondom za direktne investicije, a koji je nadležan za sva pitanja u vezi s vakcinom "Sputnjik V".

"Razgovarao sam s direktorom, dobio sam korektne informacije. Bili su zainteresirani i servilni. Dogovorili smo da će za BiH dati, čim prije, vakcine i da je prva partija već bila spremna, nije im, čak, problem bilo ni plaćanje. Sve je to napisano u informaciji koju sam ja poslao na adresu Ministarstva vanjskih poslova.

Trenutni problem u vezi s nabavkom ne mogu komentirati, mogli smo ovo završiti u januaru. Ruski fond je bio raspoložen da nam direktno proda vakcine, uz dogovor države s državom. Čak su nam rekli da su spremni posredovati i u aviotransportu jer imaju povoljan ugovor s DHL-om, što bi bilo povoljnije nego da BiH organizira svoj prijevoz", naglasio je Samardžija.

Fiksna cijena

Prema njegovim riječima, Ruski fond za direktne investicije nam je tada dao cijenu od 9,95 dolara (16 KM).

"Sada ja ne znam dokle će to izaći, ja zaista ne bih u to ni ulazio. Sad su u pitanju posrednici, jer su to privatne kompanije koje zidaju svoje cijene, ugrađuju troškove i zaradu.  Ako nam je bio problem neki zakon, pa to se moglo završiti još u septembru, međutim, sad se ispostavlja da zakon uopće nije problem. Šteta je što nismo direktno nabavili vakcine kao država, a ja sada ne bih ulazio u ovu priču s privatnim kompanijama", zaključio je Samardžija.

Vakcinišu po većim tržnim centrima

"Ruska vakcina pokazala se pouzdanom. Rusija svoje stanovništvo masovno vakciniše od decembra i to rade po tržnim centrima. Dođete u kupovinu, primite vakcine i sjednete da popijete kafu. Tako to ide. I ja sam primio tu vakcinu jer su nam, kao diplomatskom osoblju, ponudili tu mogućnost", ispričao nam je Samardžija.

Fotografija: Anadolija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti