Hitna sjednica Skupštine KS: Rasprava o zatvaranju kladionica u KS

22.03.2021. 11:16 / Izvor: Akta.ba
Hitna sjednica Skupštine KS: Rasprava o zatvaranju kladionica u KS

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Sead Milavica predložio je da se uz ugostiteljske objekte zatvore i kladionice u cilju borbe protiv koronavirusa, što je Skupština i usvojila.

Hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj će zastupnici razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS, po hitnom postupku, upravo je počela.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, izmjenama tog zakona koje je Vlada ponudila, omogućeno je da se isplati odšteta svim onima kojima se odlukom Vlade zabranjuje rad, tačnije ugostiteljima.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić ranije je rekao da će Vlada KS i resorno ministarstvo u narednih 30 dana pomoći svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad, kroz uplatu minimalne neto plate i doprinosa.

Zastupnik Demokratske fronte (DF) Sead Milavica predložio je da se uz ugostiteljske objekte zatvore i kladionice u cilju borbe protiv koronavirusa, što je Skupština i usvojila.

Zastupnik Elmedin Konaković tražio je pojašnjenje prijedloga zastupnika Seada Milavice.

"Da li predlažete da se zatvore kladionice i da im se nadoknadi šteta, ili da se samo zatvore, treba mi više informacija jer nismo dobili prijedlog", rekao je Konaković.

Zastupnik Zvonko Marić je tražio da se prijedlozi stave na dnevni red pa da se raspravlja o tome.

"Dajte da pređemo na konkretne stvari", rekao je Marić.

Podsjećamo da je od 19. marta u KS produžen policijski sat od 21 do 5 sati, a ugostiteljima je zabranjen rad zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Također, na Kolegiju je dogovoreno da tematska sjednica o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo bude održana online 28. aprila.

S tim u vezi, zaduženo je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS da pripremi materijal za tu sjednicu i dostavi ga najkasnije dvanaest dana prije njenog održavanja.

Skupština KS je usvojila i prijedlog zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Mahira Devića da se na svim sjednicama razmatra tačka informacija Vlade KS o stanju pandemije u KS.

Akta.ba/Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti