Masovna imunizacija stanovništva KS bit će u Zetri, 30 vakcinalnih punktova

25.03.2021. 12:51 / Izvor: Fena
Masovna imunizacija stanovništva KS bit će u Zetri, 30 vakcinalnih punktova

Bit će praćeno elektronskom uputnicom, sa tačno određenim terminom, datumom za vakcinaciju.

Masovna imunizacija stanovništva Kantona Sarajevo trebalo bi da bude realizirana u Olimpijskoj dvorani Zetra, na 30 vakcinalnih punktova, kontrolnim sobama gdje će biti ljekari i medicinske sestre koji će, nakon što primi vakcinu protiv virusa korona, oko pola sata pratiti pacijenta radi eventualnih neželjenih reakcija.

"Kompletan proces imunizacije bit će praćem i ultimativnom informatizacijom, tako su rekli iz kompanije koja je zadužena za softver zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo. Bit će praćeno elektronskom uputnicom, sa tačno određenim terminom, datumom za vakcinaciju. U "Zetri" će biti termalne kamere za mjerenje tjelesne temperature", kazao je za Fenu glasnogovornik Doma zdravlja KS Arman Šarkić.

Dom zdravlja je nosilac te imunizacije za Kanton Sarajevo, a bit će pomognuti i ostalim zavodima primarnog karaktera jer trebat će im, kaže Šarkić, kadrovska pomoć na terenu kad se bude radila masovna imunizacija.

Kako podsjeća, federalni Zavod za javno zdravstvo ranije je izradio Nacrt plana vakcinacije, koji je postao plan za vakcinaciju i upućen je prema kantonima. Imunizacija se odvija u tri faze. Prva faza je imunizacija zdravstvenih radnika i dobrim dijelom je započeta.

Po riječima Šarkića, Dom zdravlja KS sa jučerašnjim danom vakcinisao je 360 većinom uposlenika angažiranih u COVID ambulantama i COVID Centru Saraj Polje te u trijažnim punktovima, od ukupno 400 doza vakcine "AstraZeneca". Opća bolnica Sarajevo uskoro završava taj proces. Druga faza su domovi za stare i iznemogle i Gerontološki centar, a treća faza je masovna imunizacija.

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Radi se o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX. Kako su ranije najavile bh. vlasti, iz COVAX mehanizma u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza "AstraZeneca" vakcina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti