Perfidni manevar Vlade Federacije: Narodu pandemija – gazdama premija!

29.03.2021. 13:51 / Izvor: Akta.ba
Perfidni manevar Vlade Federacije: Narodu pandemija – gazdama premija!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije u stanju da nabavi vakcine, nema novca za rudare i nema rješenja za privredu pogođenu pandemijom.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nije u stanju da nabavi vakcine, nema novca za rudare i nema rješenja za privredu pogođenu pandemijom. Ali zna iskoristiti trenutak sveopšteg humanitarnog raspada, kada svaki dan umiru na desetine naših sugrađana, da uputi u HITNU PROCEDURU izmjene zakona kojima bi omogućila vlasnicima malih hidroelektrana da se i dalje bogate na račun države i svih nas, navode iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

"Vlada u Parlament Federacije ovih dana šalje hitne izmjene Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije da bi se iz kase državnih elektroprivreda nastavili isplaćivati izdašni poticaji za male hidroelekrane i nakon što se okonča period od 12 godina tokom kojeg imaju pravo na garantovanu cijenu. Naime, tokom prvih 12 godina proizvodnje vlasnici malih hidroelektrana primaju državne poticaje u vidu tzv. garantovane  cijene otkupa električne energije, ali i nakon isteka ovog perioda nastavljaju primati poticaje kroz tzv. referentnu cijenu otkupa, i dalje vrlo izdašnu, do isteka koncesionog ugovora (dodatnih 18 do 33 godine, s mogućnošću dodatnog produženja koncesionog ugovora)", ističu.  

Ova izmjena je kažu pokušaj da se za sedamnaest MHE, u vlasništvu 11 kompanija, kojima ove godine ističe period od 12 godina izdašne garantovane cijene, obezbijedi nastavak profitiranja od državnog finansiranja.

"Naša računica pokazuje da će državne elektroprivrede samo u ovoj godini potrošiti šest miliona KM državne elektroprivrede na plaćanje poticaja već velikodušno pomognutim vlasnicima tih sedamnaest malih hidroelektrana", smatraju u Koaliciji.

Napominju da Elektroprivrede istovremeno troše i desetine miliona na plaćanje poticaja vlasnicima MHE kojima period od 12 godina još nije istekao.

"Od Parlamenta tražimo da odbije ovaj privredno i ekološki poguban plan Vlade. Tražimo od Parlamenta da usvoji izmjene Zakona kojim će se obustaviti plaćanje bilo kakvih poticaja MHE, ali i drugim postrojenjima koja proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora, nakon perioda od 12 godina tokom kojeg imaju pravo na ugovorenu garantovanu cijenu. Već je taj dvanaestogodišnji period ništa drugo do velikodušni poklon, s obzirom da postrojenja puni povrat uloženog novca ostvaruju znatno ranije", ističu iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Podsjećaju da ništa slično nikad nisu dobili naši poljoprivrednici niti javni privredni giganti. Dosadašnjom praksom poticaja država dodatno povećava već ogromnu zaradu koju gazde MHE izvlače iz uništavanja naših rijeka. 

"Od Vlade Federacije BiH tražimo da hitno u redovnu proceduru uputi novi Nacrt Zakona o korištenju OIE i EK koji je pripremljen još 2019. godine. Nacrt bi trebao korjenito transformisati dosadašnji sistem poticaja, u skladu s ugovornim obavezama koje nalaže naše članstvo u Energetskoj zajednici i zakonodavstvo Evropske unije u ovoj oblasti.

Pored toga od Vlade Federacije BiH tražimo da u proceduru hitno uputi izmjene Zakona o električnoj energiji u FBiH kojima bi se potpuno onemogućilo izdavanje energetskih dozvola za nova postrojenja malih hidroelektrana. To je najmanje što mogu učiniti nakon nakon što su svojim ranijim odlukama nepovratno uništili stotine kilometara naših rijeka", ističe se u saopštenju.

Ispred Koalicije za zaštitu rijeka BiH saopštenje su potpisali (abecednim redom):

Centar za životnu sredinu, BanjalukaEko akcija, Sarajevo

Eko “Bistro”, Kruščica

Eko element, Bugojno

Eko Gotuša, Fojnica

Eko Habitat, Goražde

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT, Sarajevo

Hrabre žene Kruščice

Jer nas se tiče, Mostar

Mjesna zajednica Kruščica

Neretvica - Pusti me da tečem, Buturović-Polje

Resursni Aarhus centar u BiH, Sarajevo

Studentska organizacija PMF-a, Banja Luka

Za Doljanku, Jablanica

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti