Za podršku inicijativama mladih izdvojeno oko 330.000 KM

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Za podršku inicijativama mladih izdvojeno oko 330.000 KM

Institut za razvoj mladih KULT u protekle dvije godine u okviru programa "Jačanje vještine i poticanje liderstva kod mladih" izdvojio je oko 330.000 KM za inicijative mladih.

07.04.2021. 09:46 / Izvor: Akta.ba

Institut za razvoj mladih KULT u protekle dvije godine u okviru programa "Jačanje vještine i poticanje liderstva kod mladih" izdvojio je oko 330.000 KM za inicijative mladih. U tom periodu podržano je 29 inicijativa mladih u 17 zajednica širom Bosne i Hercegovine. Sve inicijative vidljive su na interaktivnoj mapi na ovom linku.

Inicijative su usmjerene na razvoj sektora, provođenje postojećih legislative za mlade, učešće i uključivanje mladih, aktivizam te jačanje kapaciteta organizacija. Kontinuirana finansijska i mentorska podrška organizacijama civilnog društva koje rade sa mladima ojačat će sektor rada s mladima i dati im potrebnu podršku za zagovaračke inicijative za zastupanje interesa mladih.

Jedna od inicijativa je "I kopija vrijedi" koju provodi Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Oni u okviru svoje inicijative zagovaraju promjenu upisne politike u Republici Srpskoj koja srednjoškolce završnih razreda ograničava na apliciranje na samo jedan fakultet jer prilikom upisa moraju predati originalne dokumente. Rješenje koje je Asocijacija ponudila i koje zagovara jeste promjena članova u zakonima o visokoškolskom obrazovanju koji ograničavaju srednjoškolce na jedan izbor. Prije samog početka zagovaračke kampanje, održan je "I kopija vrijedi" kamp na kojem je 36 srednjoškolaca uspješno informisano o cilju, strukturi i prethodnim rezultatima inicijative "I kopija vrijedi", te su prikupljene informacije od učesnika o (ne)uspješnosti realizacije inicijative u njihovim zajednicama. Uz to, finalizirana je publikacija "Analiza stavova srednjoškolaca o mogućnosti apliciranja na studije sa ovjerenom kopijom dokumenata" kojom će se kreirati argumentacijska platforma za zagovaranje inicijative u Republici Srpskoj. Asocijacija u saradnji s drugim partnerima u prethodnim godinama uspješno je provela ovu inicijativu na gotovo svim javnim univerzitetima u Federaciji BiH.

 

Najveći broj inicijativa podržan je kroz Urgentni fond. Institut povremeno raspolaže Urgentnim fondom za organizacije civilnog društva. Cilj ovog fonda je unapređenje položaja mladih i omladinskog sektora u Bosni i Hercegovini. Kroz fond aplikanti na vrlo jednostavan način mogu podržati postojeće ili kreirati potpuno nove programe i aktivnosti za bolji položaj mladih u Bosni i Hercegovini.

Za razliku od Asocijacije, mladi okupljeni oko Udruženja građana 'Korijeni' Ugljevik zajedno sa svojim prijateljima i partnerima iz Udruženja mladih općine Sapna "Korak" proveli su inicijativu "Zajedno za Majevicu". Udruženim snagama educirali su mlade iz ovih zajednica, ali i ostavili trajni trag uređenjem i opremanjem turističkim etno mobilijarom prostor za odmor i razonodu pored jezera Mezgraja na području općine Ugljevik i prostora za odmor i razonodu pored jezera Sniježnica na području općine Sapna. Zajedničkim radom na uređenju navedenih lokacija, mladi su pokazali da su spremni zajedno graditi budućnost BiH saradnjom, dijalogom, radom i aktivizmom. 

Podrška mladima i organizacijama civilnog društva je od velikog značaja za razvoj mladih, ali i cjelokupnih zajednica i predstavlja jedan od mehanizama kako zadržati mlade u Bosni i Hercegovini. 

Podršku Institutu u ovom periodu pružila je Ambasada Švedske u BiH, a Institut će nastaviti i u narednom periodu u skladu sa resursima kojima bude raspolagao podržavati mlade i unaprjeđivati položaj mladih u Bosni i Hercegovini.
 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti