Da li će potrošači gasa u FBiH morati platiti penal od 23 miliona dolara?

08.04.2021. 09:25 / Izvor: N1
Da li će potrošači gasa u FBiH morati platiti penal od 23 miliona dolara?

I Energoinvest i BH-Gas složni su sa zaključkom Vlade FBiH da se moraju pridržavati podjele poslova, iako oba preduzeća uredbu drugačije čitaju.

Nakon što je Bosna i Hercegovina i zvanično prešla na dotok plina preko Turskog toka, ne smiruju se prepucavanja Energoinvesta i BH-Gasa, uvoznika i distributera plina u Federaciju BiH.

BH-Gas je podnio i krivične prijavu Federalnoj upravi policije zbog štete koju može donijeti raskid ugovara sa dosadašnjim transporterima plina preko Ukrajine i Mađarske, ali i ignorisanja BH-gasa u cijeloj priči. U Energoinvestu ove navode odbacuju.

BiH nije imala alternativu, zbog jednostrane odluke Gasproma, Energoinvest je morao preći na Turski tok, a kada se već to desilo, analize su pokazale da je mnogo povoljnije. Na ovo bi se mogalo sažeti više od sat vremena izlaganja direktorice Energoinvesta Bisere Hadžialjević, a protiv koje je BH-Gas podnio krivičnu prijavu zbog promjene transportnog puta gasa i onemogućavanja BH-Gasa u izvšavanju radnih zadataka.

Na ovo posljednje, tvrdi Bisera Hadžialjević, direktorica Energoinvesta, bili su prinuđeni kada je BH-Gas počeo da opstruira dobavu gasa putem Turskog toka.

U BH-Gasu tvrde drugačije. Član 59. ugovora koji je sklopljen sa tranporterima iz Mađarske i Srbije jasno označava i BH-Gas i Energoinvest kao snadbjevače. Preko Beregova, odnosno tačke Ukrajina-Mađarska i dalje snadbjevaju svi potrošači osim BiH i Srbije, zbog čega, nije odgovoreno.

S druge starne ni mađarski FGSZ ni Transportgas Srbija nisi prihvatili argumentt više sile, kao razlog za raskid ugovora koji važi o 2023. godine, što će, tvrde u BH-Gasu,nesumnjivo dovesti do penala od 23 miliona dolara koje će platiti potrošači.

I Energoinvest i BH-Gas složni su sa zaključkom Vlade FBiH da se moraju pridržavati podjele poslova, iako oba preduzeća uredbu drugačije čitaju.

Zbog svega navedenog BH-Gas podnio je krivičnu prijavu Federalnoj upravi policije, Eneregoinvest kantonalnom tužilaštvu.

Šta će navedeno značiti za potrošače, saznat ćemo uskoro, jer se cijene gasa obračunava kvratalno.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti