Kako je dostavljač postalo najtraženije zanimanje u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kako je dostavljač postalo najtraženije zanimanje u BiH

Prema istraživanjima, najtraženija zanimanja su dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri, ali i zanatlije.

12.04.2021. 07:18 / Izvor: BHRT

Proteklu godinu obilježile su velike promjene na tržištu rada. Prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u Federaciji Bosne i Hercegovine zbog koronavirusa prekinuto je višegodišnje kontinuirano povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih.

Dok su zaposlenici pojedinih sektora ostajali bez posla zbog pandemije, neka zanimanja postala su veoma tražena – i za njih su konstantno raspisani konkursi za prijem u radni odnos.

Prema podacima Agencije za rad i zaposljavanje BiH odnosu na februar prošle godine nezaposlenost u BiH je veća za skoro dva posto. To je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa. Ipak, neka zanimanja su “procvjetala” u ovih godinu dana pandemije.

Prema istraživanjima, najtraženija zanimanja su dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri, ali i zanatlije. Jednim od traženih zanimanja bavi se i Almedin Nikšić. On je kurir u brzoj pošti.

"Uduplao se posao sa početkom pandemije, držimo distancu i poštujemo pravila. Volim ovaj posao, ne bih u inostranstvo išao da radim", kazao je Nikšić.

Tokom prethodne godine, firme koje se bave isporukama pošiljki uglavnom su poslovale pozitivno. Našoj sagovornici, u čijem kolektivu je 500 zaposlenih, dobro su došli i novi kadrovi. Maja je direktorica prodaje. Njena kompanija zaposlila je više od 100 novih radnika, i konkurs je konstantno otvoren.

"Ljudi u situacijama kada su zatvoreni u izolaciji počeli su da naručuju više tih pošiljki i otvorila se ta svijest o naručivanju online, gdje smo mi krenuli da rastemo, tako da smo u 2020. godini zaposlili preko 150 novih kadrova", stakla je direktor prodaje u kompaniji za slanje pošiljki Maja Šarenac.

Povećana potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online izmijenila je tržište rada, pa su neki poslovi doživjeli transformaciju u online sferu.

"Sigurno je da je dobar dio psihoterapijskih usluga i generalno usluga iz oblasti mentalnog zdravlja pretočen u ovaj online format", kazala je psihoterapet Senka Čimpo.

Povećanje broja zaposlenih u junu 2020. godine u odnosu na prosjek 2019. godine zabilježen je u djelatnosti informacija i komunikacija i to za 3,2 posto, što potvrđuje podatke o ubrzanoj digitalizaciji poslovnih procesa u skoro svim oblastima i povećanoj potražnji za informatičkim uslugama.

PODIJELI:

TAGOVI:

#dostavljač

#BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti