Nastavljaju se aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo

21.04.2021. 11:25 / Izvor: Akta.ba
Nastavljaju se aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Erik Larson održali su sastanak.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić i viši savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu Erik Larson održali su sastanak povodom nastavka aktivnosti na jačanju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo.

Ovim povodom, predsjedavajući Okerić je podsjetio da je korupcija "rak-rana" cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva i da se toj pošasti potrebno suprotstaviti, prije svega, političkom opredijeljenošću i na institucionalan način.

Kako Kanton Sarajevo već godinama prednjači u uspostavljanju antikoruptivnog sistema donošenjem zakonskih propisa i jačanjem Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS na čelu sa Kafedžićem, Ured zavidnim rezultatima pokazuje da je spreman odgovoriti na sve izazove s kojim se susreće.

Predsjedavajući Okerić je naglasio veliki značaj kontinuirane podrške međunarodnih institucija, posebno Američke ambasade u BiH, u provođenju antikoruptivnih aktivnosti. Angažman savjetnika Larsona u Uredu posebno ohrabruje, jer je on kroz svoj dosadašnji rad mnogo učinio za građane Bosne i Hercegovine, odlučno se suprotstavljajući raznim oblicima kriminala.

"Živimo za dan kada će ovaj model biti primijenjen na svim nivoima vlasti širom Bosne i Hercegovine, kako bismo unaprijedili vladavinu prava koja je centralna kategorija države i uprave. Samo se zakonskim propisivanjem antikoruptivnih mehanizama mogu postići trajni željeni efekti. Neke smo zakone već donijeli 2019. godine, poput Zakona o porijeklu imovine izabranih i imenovanih dužnosnika ili propisa kojima su uspostavljeni registri zaposlenih i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, a neki su već spremni da se stave u proceduru, poput Zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije. Taj će zakon sadržavati propise o zabrani nepotizma i stranačkog zapošljavanja, zatim zaštitu prijavitelja korupcije (zviždača), a u pripremi je i nova uredba o dodjeli sredstava neprofitnim organizacijama i udruženjima iz Budžeta KS. Dodatni iskorak u transparentnosti su i uspostavljeni online registri poticaja razvoja male privrede, podsticaja u poljoprivredi, kao i transfera neprofitnim organizacijama i pojedincima iz budžeta Kantona Sarajevo", rekao je Okerić.

Na kraju, Okerić je podsjetio da se mnogostruko vraća svaka marka uložena u izgradnju antikorupcijskog sistema u Kantonu Sarajevo. Sprečavanjem nezakonitog odlijevanja novca iz budžeta i kvalitetnim nadzorom nad implementacijom projekata akumuliraju se novčana sredstva u budžet koja će isključivo koristiti građanima.

"Zato je borba protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava naše trajno opredjeljenje i postavljena je u vrh prioriteta skupštinske većine u Kantonu Sarajevo. Nastavljamo još odlučnije", zaključio je Okerić.

Kafedžić je najavio izradu nacrta zakona o prevenciji i borbi protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, koji će izraditi Ured i koji će sadržavati, između ostalog, zaštitu prijavitelja korupcije, ali i odredbe koje se odnose na viši stepen odgovornosti javnih dužnosnika u Kantonu Sarajevo.

Larson je rekao da Američka ambasada podržava sve antikorupcijske procese u Kantonu Sarajevo i da je Sarajevo primjer kako treba organizovati sistemsku borbu protiv korupcije, te da on, kao savjetnik u Uredu, upravo radi na sistemskim antikorupcijskim rješenjima.

Larson je izrazio svoju želju i očekivanja da i drugi kantoni slijede primjer Kantona Sarajevo u kreiranju i implementaciji sistemskih antikorupcijskih rješenja, saopćili su iz Službe za protokol i press KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti