BiH prošle godine izvezla u Njemačku robu vrijednosti 772 miliona eura

26.04.2021. 15:32 / Izvor: Akta.ba
BiH prošle godine izvezla u Njemačku robu vrijednosti 772 miliona eura

Na događaju se govorilo o iskustvima i rezultatima trgovinske razmjene i privrede između naše zemlje i Njemačke.

"Vanjskotrgovinska saradnja Njemačke i BiH je dobra uprkos pandemiji", rekao je David Parkmann, zamjenik direktora Predstavništva njemačke privrede u BiH i Udruženja Wirtschaftsverein BiH na online regionalnom događaju koji su prošle sedmice organizovali zajedno sa sa Privrednom komorom RS.

Na događaju se govorilo o iskustvima  i rezultatima trgovinske razmjene i privrede između naše zemlje i Njemačke.

Govoreći o angažmanu i aktivnostima Predstavništva njemačke privrede u BiH, zamjenik direktora Parkmann podsjetio je da su oni dio mreže njemačkih komora koji savjetuju i zastupaju njemačke firme koje žele izgraditi svoje poslove u BiH.

"Kao tri organizacije pod jednik krovom, podržavamo nastupe na sajmovima, a ove smo godine pokrenuli platformu na kojoj se bh. preduzeća mogu prezentovati njemačkim kupcima", kazao je Parkmann. 

Martin Gaber, direktor GTAI za Zapadni Balkan govorio je odnosu Njemačke i BiH i novim prilikama u ovim teškim vremenima.

Naglasio je kako je zadatak GTAI da podržava izvoz, da dobija podatke o tržištima, traži investitore, animira firme da investiraju u Njemačku i podržava firme iz regije koje su ekonomski slabije.

"Njemačka vanjska trgovina sa BiH je dobra. Pandemija koronavirusa nije puno uticala na izvoz BiH u Njemačku, te je pao za samo dva posto. Najviše se izvozio namještaj u vrijednosti 112,3 miliona eura, zatim odjeća, mašine, proizvodi od metala, obuća, drvo i proizvodi od drveta i aluminija", naveo je Gaber.

 

U prošloj 2020. godini vrijednost izvoza Bosne i Hercegovine u Njemačku iznosio je 772 miliona eura, dok je 2019. godine iznosio 786 miliona eura. 

BiH izvozi dijelove za vozila, profile od aluminija, filtere, dok je najviše rastao izvoz igračaka koji se povećao za više od 100 posto.

 

Kada je riječ o lancima isporuke na Zapadnom Balkanu, Gaber ističe da je regija sve više prisutna u Njemačkoj. 

"Regija postoje sve interesantnija za Njemačku, a kada je riječ o privlačenju stranih investicija najviše prednači Srbija", ističe on.

 

Gledajući vrijednost vanjske trgovine Zapadnog Balkana sa Njemačkom, on je 2019. godine imao godišnji rast od 7,6 posto.

Bosna i Hercegovina se nalazi na trećem mjestu sa iznosom od 5,2 miliona eura, nakon Srbije i Makedonije.

 

U nastavku događaja Dragana Kokot, direktorica sektora za ekonomsko-pravne poslove privredne komore  predstavila je region zemalja Zapadnog Balkana ( koje ima 18 miliona korisnika) i mogućnosti ulaganja u Republiku Srpsku. 

Na događaju je prezentiran i jedan primjer uspješne njemačke kompanije u BiH.  

Sebastian Kaindl, direktor Carl Kuehne d.o.o, govorio je modelu uspješnog uzgoja visokog kvaliteta i sigurnih doprinosa za porodice u BiH.

"Zašto baš BiH? Zato što ona ima historijsku poljoprivrednu mogućnost, klimu, atmosferu, zdrav zrak i mogućnost da se unutar malih gazdinstava sklopi saradnja", naveo je Kaindl neke od prednosti poslovanja u BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti