Ekonomski forum BiH 2021: U potrazi za novim normalnim

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ekonomski forum BiH 2021: U potrazi za novim normalnim

Panelisti Foruma 2021 su bili ugledni domaći i međunarodni stručnjaci iz akademske i poslovne zajednice

28.04.2021. 07:23 / Izvor: Akta.ba

Peti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine koji je održan jučer u online formatu okupio je više od 400 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regiona, Evrope i svijeta.

Forum 2021 su organizirali Ekonomski fakultet u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo, a uvodnim govorima učesnicima su se obratili dekanesa Ekonomskog fakulteta Jasmina Selimović, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johann Sattler i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prema riječima ambasadora Sattlera, da bi se ubrzao rast i podigao životni standard u BiH, vlasti moraju ubrzati reforme na koje su se obavezali u programima ekonomskih reformi kao i onima koje su navedene u Mišljenju Evropske komisije, uključujući 66 mjera socijalno-ekonomskih reformi.

"Ključni element za napredak je jačanje javnih investicija, istovremeno fokusiranje na oblast infrastrukture, zelenih investicija, zdravstva i obrazovanja i ublažavanje složenih regulatornih opterećenja. EU je tu da pomogne, uključujući kroz podršku u oporavku od krize izazvane pandemijom", naveo je Sattler.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je rekao da je potrebno čuvati kontinuitet ovakvih foruma, jer intelektualna i naučna zajednica mora davati odgovore na sva pitanja s kojima se naše društvo suočava.

"Zdravlje i životi ljudi su najbitniji, stoga su bila uvođena ograničenja koja su utjecala na ekonomiju, ali treba tražiti načine da i u ovim uvjetima ekonomske štete budu što je moguće manje", istakao je Džaferović.

Forum je organiziran u dva panela sa dva glavna govornika – Gerry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti i Ismail Serageldin, dopredsjednik Nizami Ganjavi međunarodnog centra. Uvodničar i moderator prvog panela pod nazivom „In Search for New Normal“ bio je Zlatko Lagumdžija. Zaključak tog panela se odnosnio na tri ključna prioriteta čovječanstva u narednom periodu - spašavanje života i prevencija širenja pandemije; zaštita siromašnih i ugroženih kroz spašavanje radnih mjesta i biznisa; izgradnja otpornijeg okruženja i oporavka.

Moderator druge sesije profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikret Čaušević zajedno sa glavnim govornikom Ismailom Seregeldinom i panelistima zaključio je da su milenijski razvojni ciljevi i ozelenjavanje ekonomije, definisani u Evropskom zelenom planu u decembru 2019 i Zelenom planu za zapadni Balkan, magistralni pravci ekonomskog razvoja regiona i Evrope u cjelini. Osim toga, neophodno je proširiti mjerenje u sistemu nacionalnog računovodstva, odnosno mjerenje stvorenog bogatstva uz puno poštovanje uticaja na čovjekovu okolinu.

Panelisti Foruma 2021 su bili ugledni domaći i međunarodni stručnjaci iz akademske i poslovne zajednice, saopćio je EFSA.

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

#ekonomski forum bih

#efsa

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti