Kako će vakcine iz EU biti podijeljene u BiH?

04.05.2021. 11:33 / Izvor: N1
Kako će vakcine iz EU biti podijeljene u BiH?

Tegeltija je naveo da će se 213.00 vakcina iz ovog programa isporučivati do augusta.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Alexander Schallenberg održali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo konferenciju za novinare povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv COVID-19 za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

"Ove vakcine su nabavljeno kroz tzv. EU sistem što podrazumijeva da je EU obezbijedila Bosni i Hercegovini značajna sredstva, oko 13 miliona i 750 hiljada eura. Mi za taj novac nabavljamo vakcine od zemalja članica EU, one koje su odobrene u Evropskoj agenciji za lijekove. Mi smo danas dobili ograničenu količinu vakcina, ali s obzirom da se radi o jednoj vrsti pomoći, ove vakcine se dijele kao i neke druge koje smo dobili od drugih zemalja što znači da smo za Brčko Distrikt izdvojili 2,5 odsto ukupnih vakcina od 213.000. Za Republiku Srpsku i Federaciju BiH to dijelimo u omjeru 62-38", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje da li su vakcine mogle stići ranije u Bosnu i Heregovini, Oliver Varhelyi je poručio da nije bilo mogućnosti da se to osigura.

"EU je sa svoje strane još u decembru prošle godine izdvojila sredstva u vrijednosti od oko 70 miliona eura. Upravo iz tih sredstava su nabavljene ove količine vakcina. Moram reći da se radi o besplatnim vakcinama koje dobijate, a koje je neko morao platiti. Sada aktivnosti da ubrzamo i da vidimo bržu dinamiku kada je riječ o vakcinaciji i nabavci vakcina", kazao je Varhelyi.

Tegeltija je naveo da će se 213.00 vakcina iz ovog programa isporučivati do augusta.

"Previđeno je da u maju dođe 45.000 doza vakcina u četiri tranše, svake sedmice će dolaziti po jedna tranša. Danas je došlo nešto više od 10.000 doza vakcina", naveo je Tegeltija.

Fotografija: Faruk Zametica N1

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti