Na tragu rješenja: Obrtnicima bi napokon mogao biti omogućen izvoz/uvoz

07.05.2021. 08:21 / Izvor: Akta.ba
Na tragu rješenja: Obrtnicima bi napokon mogao biti omogućen izvoz/uvoz

Obrtnici FBiH na tragu su rješenja za prevazilaženje problema nemogućnosti izvoza i uvoza roba.

Obrtnici FBiH na tragu su rješenja za prevazilaženje problema nemogućnosti izvoza i uvoza roba. Prvi sastanak i dogovor u vezi s tim održan je jučer u Velikoj Kladuši, a na inicijativu predsjednika Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona Enesa Arapovića. Sastanku su prisustvovali ovlaštenici načelnika općine Velika Kladuša Ervin Abdić i Arijana Omeragić i savjetnik načelnika Ibrahim Nizandžić.

Naime, obrtnicima nije omogućen izvoz roba koje proizvode, niti uvoz roba, poput alata i mašina neophodnih za njihov obrt, jer postojećim zakonskim rješenjima u obrtništvu to nije predviđeno, ali im zakon ni u jednom svom članu i ne brani izvoz i uvoz.  Zato su godinama na različitim adresama obrtnici pokušavali pronaći rješenje koje će im omogućiti izvoz i uvoz. 

Konačno je stigao prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje da nadležne službe u općinskim organima uprave koje i izdaju rješenja o registraciji obrta, obrtnicima, na zahjev, izdaju odgovarajuću potvrdu sa opisom djelatnosti obrtnika koja će služiti isključivo u svrhu izvoza, odnosno uvoza u skladu s opisanom djelatnosti. Ta potvrda uz prateću dokumentaciju se dostavlja Upravi za indirektno oporezivanje na osnovu čega bi se obrtniku izdao izvozni carinski broj i time bi se riješio problem.

Upravo će Općina Velika Kladuša, na osnovu dogovora, biti prva općina u Federaciji BiH koja će izdati takve potvrde za obrtnike s područja kladuške općine. Predsjednik obrtničke komore USK Enes Arapović, nada se da će se ovim dugogodišnji problem obrtnika napokon riješiti.

Ervin Abdić, ovlaštenik Načelnika, naglasio je da je opredjeljenje Općine i općinskog načelnika, ekonomija i izvoz, pa bi i rezultat današnjeg dogovora trebao doprinijeti boljim poslovnim rezultatima i ekonomskim pokazateljima.

Naglašeno je i da je u Budžetu općine Velika Kladuša predviđen određeni iznos za pomoć privrednicima i obrtnicima, koji bi trebao ublažiti negativne ekonomske posljedice koje je pandemija koronavirusa uzrokovala  privrednicima i obrtnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti