BH-Gas izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BH-Gas izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta

BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izvršio uplatu sredstava.

07.05.2021. 11:17 / Izvor: Akta.ba

BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta i to za obaveze za gas u martu, te za obaveze po osnovu PDV-a čime je u potpunosti ispoštovan zaključak Vlade FBiH.

Kako naglašavaju, BH-Gas nije imao pravni osnov za direktno plaćanje obaveza prema Energoinvestu i to su i naglašavali tvrdeći da nikakvog odbijanja plaćanja nije bilo niti namjere da se građani i privreda dovedu u ovu situaciju.

"Sva dešavanja su prouzrokovana nedostavljanjem ruske fakture Energoinvesta. Uporište za plaćanje obaveze prema Energoinvestu je Zaključak Vlade FBiH kojim se nalaže uplata sredstava za gas i PDV-e prema Energoinvestu i BH-Gas je na bazi tog dokumenta izvršio zahtjev Vlade FBiH", dodaje se u saopćenje.

Napominju da je zaključak Vlade jasan te da su sve obaveze za mart mjesec po osnovu transporta kroz Mađarsku i Srbiju plaćene avansno u februaru mjesecu 2021. godine, a uvoznička provizija koja nije dio zaključka Vlade FBiH bit će odmah plaćena nakon što Energoinvest dostavi zbirnu fakturu.

"Istovremeno, Energoinvest nije ništa poduzeo po osnovu ugovora sa "starog" pravca snabdijevanja, Beregovo-Zvornik, i te profakture i dalje ispostavljaju i FGSZ i Transportgas Srbija. Ovi ugovori su i dalje važeći", dodaju.

Podsjećaju i na obavezu Energoinvesta da te ugovore raskine uz saglasnost svih ugovornih strana, ali ne proizvodeći posljedice aktiviranja raskidne klauzule od 23 mil. USD.

"Na kraju, ako BH-Gas nije platio sve obaveze po Zaključku kako se onda od jutros u 6 sati odvija redovno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom", saopćeno je iz BH-Gasa.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti