Drvar: Stroj za drvo koji mijenja nekoliko radnika

17.05.2021. 13:16 / Izvor: Glas Srpske
Drvar: Stroj za drvo koji mijenja nekoliko radnika

Mašina koja će olakšati sječu, izradu i izvoz drvnih sortimenata, vrijedna 60.000 KM, u rad je puštena u četvrtak, 13. maja.

Posao koji je trajao duže od sat vremena zahvaljujući mašini za sječu grana u Šumskom gazdinstvu Klekovača-Potoci u Istočnom Drvaru ubuduće će biti obavljen za manje od minuta, a nabavkom novog stroja, koji bi sitnio šumske ostatke i prerađivao u sječku, bi­o bi ostvaren mnogo veći profit.

Mašina koja će olakšati sječu, izradu i izvoz drvnih sortimenata, vrijedna 60.000 KM, u rad je puštena u četvrtak, 13. maja.

Prema riječima direktora tog šumskog gazdinstva Milana Kecmana, ovo je prva mašina takve vrste koja je stigla u BiH, a može da zamijeni i do nekoliko radnika. Ideja se, priča Kecman, javila 2018. godine za vrijeme jedne studijske posjete Njemačkoj i Austriji, gdje su na terenu vidjeli savremenu mehanizaciju koju tamošnji radnici koriste u šumama.

"Nismo mnogo oklijevali, odmah smo uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS krenuli u nabavku mašine za sječu grana", kazao je Kecman.

Dodao je da im je za jedno deblo, kako bi ga očistili, ranije bio potreban najmanje sat vremena i rezervoar goriva, dok će ga ova mašina obraditi za najviše 20 sekundi. Nabavkom mašine, kaže Kecman, napravljen je prvi korak u modernizaciji, koja je neophodna u ovom gazdinstvu i preduzeću Šume RS.

"Na osnovu ovog iskustva, koje ćemo vremenom još sticati, ukazaće se potreba da nabavimo i mašinu koja će prerađivati, odnosno sitniti grane i šumski ostatak u biomasu. To je potencijal koji mi do sada nismo koristili u Šumama RS. Ovo preduzeće do sada nije ostvarivalo nikakve prihode od prodaje grana i drugih šumskih ostataka, ali je ŠG Klekovača-Potoci prvo krenulo u tom pravcu jer za drvnom sječkom postoji potražnja, a nama bi plasman drvnog ostatka donio dodatne prihode",  kazao je Kecman.

Dodao je da trenutno te ostatke ostavljaju da trule i tako vraćaju zemljištu dio materijala koji je drvo uzelo u toku svog životnog vijeka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Goran Zubić rekao je da u šumarstvu Srpske postoji potreba da se ide u modernizaciju mehanizacije.

"Očekuje se i ostvarivanje dodatnih prihoda nabavkom ove mašine, ali i humanizacija rada",  rekao je Zubić.

Dodao je da je nabavka mašine Šumskom gazdinstvu Klekovača-Potoci, koje pozitivno posluje, od višestruke koristi. Prema njegovim riječima, predstavljanju ove mašine u Istočnom Drvaru prisustvovao je i diplomata iz Ambasade Češke u Beogradu Vladimir Vanja sa kojim je razgovarano o budućim projektima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti