Turković: Srbija rizikuje ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela"

17.05.2021. 13:54 / Izvor: Akta.ba
Turković: Srbija rizikuje ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane 'Buk Bijela'

Pozivamo vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković reagirala je povodom najave da će funkcioneri Republike Srpske i Srbije danas postaviti kamen temeljac za hidroelektranu "Buk Bijela" na Drini.

Navela je da u ovom slučaju nema saglasnosti države BiH i da Srbija rizikuje ulaskom u ovaj projekt.

"Bosna i Hercegovina podržava međunarodne i regionalne projekte koji su urađeni u skladu sa zakonom i međunarodnim pravom. Međutim, vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela", koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rizikuju, ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusjedskim odnosima. Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obje zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine. Pozivamo vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Vlasti entiteta RS već duže vrijeme odbijaju provoditi presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju su s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima rijeke Drine. Želim vjerovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda", navela je Turković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti