Novalić: Vlada HNŽ-a najbolje iskoristila pomoć s federalne razine (VIDEO)

21.05.2021. 08:03 / Izvor: Fena
Novalić: Vlada HNŽ-a najbolje iskoristila pomoć s federalne razine (VIDEO)

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) primjer kako na dobar način iskoristiti sredstava s federalne razine u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je u četvrtak u Mostaru kako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) primjer kako na dobar način iskoristiti sredstava s federalne razine u borbi protiv koronavirusa.

Premijer Novalić novinarima je to izjavio u sklopu sastanka izaslanstva Vlade Federacije BiH i izaslanstva Vlade HNŽ-a na komu se razgovaralo o projektima pomoći nižim razinama vlasti u sanaciji posljedica pandemije te infrastrukturnim projektima koje financira Vlada FBiH na području HNŽ-a.

Novalić je podsjetio da je krajem prošle godine s predstavnicima svih županija održan sastanak na komu su predstavnici županijskih vlada mogli iznijeti svoje ideje kada je u pitanju federalni proračun, kao i ekonomske mjere pomoći.

"Moram priznati da je ovogodišnji budžet prilično kreiran baš s tog sastanka, gdje je upravo premijer HNK Nevenko Herceg rekao da niti ove godine kantoni neće moći, s obzirom na prihode, iznijeti taj teret financiranja i predložio da ostane u Vladi FBiH i dalje tih 200 milijuna grantova, da pokušamo preživjeti ovo korona vrijeme", kazao je federalni premijer.

Po njegovim riječima, takav je prijedlog usvojen, pa tako županije i ove godine mogu računati na oko 200 milijuna maraka pomoći s federalne razine.

"Prošle godine je tih 200 milijuna maraka i 30 milijuna općinama imalo itekakav utjecaj, a sredstva su najbolje iskorištena ovdje u HNK", naglasio je Novalić.

Dodao je kako je na tomu zahvalio županijskom premijere Hercegu i Vladi jer "su se pokazali primjerom kako to treba raditi".

"Zahvaljujući tome imamo relativno dobre rezultate borbe protiv pandemije, naročito u ekonomskom smislu, ali mislim da i u zdravstvenom nisu loši", kazao je Novalić i pritom napomenuo kako su posebno klinički centri pokazali zrelost i iznijeli teret.

Odlični ekonomski pokazatelji u prva četiri mjeseca 2021.

Govoreći o ekonomskim rezultatima ostvarenim u prošloj godini federalni premijer je kazao kako oni nisu zanemarivi.

"Mi smo 27.000 izgubljenih radnih mjesta koje smo do maja imali vratili, ostalo je još 12.000. Znači, svojim mjerama vratili smo praktično dvije trećine izgubljenih radnih mjesta u Federaciji BiH. Kada su u pitanju privredna zbivanja prva četiri mjeseca ove godine su, vjerujete, bolja nego bilo koje četveromjesečje u našoj prošlosti. Imali smo 17,7 posto povećan izvoz i prvi put u historiji Federacije imamo pokrivenost uvoza izvozom 65 posto. On je inače u ravnoteži 56 posto", dodao je.

U istom razdoblju u Federaciji BiH ostvaren je industrijski rast od 17,6 posto.

Sektor koji je najteže pogođen u korona-krizi je turizam, a Novalić je najavio dodatnu pomoć za taj sektor:

"Mi smo imali posebno kreirane mjere za turizam, imat ćemo i ove godine kreirane mjere za turizam, i sve što radimo radimo harmonizirano da bismo i tu granu podigli. Ovih dana je aktualno oslobađanje od viza svih onih koji posjećuju naše tri glavne turističke destinacije, a to su Hercegovačko-neretvanski, Sarajevski i Unsko-sanski kanton", kazao je Novalić.

U tom smislu, dodao je, podupiru se i zračne luke, pa je tako Zračna luka Mostar ove godine dobila potporu (subvenciju) od 3,5 milijuna maraka s federalne razine.

"Grantovska potpora iz Vlade FBiH prema HNK bila je 60 milijuna maraka, to je po glavi stanovnika najveća potpora", istaknuo je.

Od ukupnog iznosa 19,2 milijuna maraka odnosni se na direktni transfer Vlade FBiH prema Vladi HNŽ-a, dok se ostatak iznosa odnosi na pomoć zdravstvu i pomoć ekonomiji kroz federalni korona-zakon.

Najavio je i skoro usvajanje zakona o restrukturiranju zdravstva, koji će biti "težak" 210 milijuna maraka, od čega se jedna trećina odnosi na SKB Mostar.

HNŽ veliko gradilište

Premijer Novalić podsjetio je da se u HNŽ-u realiziraju neki on najvećih infrastrukturnih projekata u Federaciji BiH, poput izgradnje prometnice Stolac – Neum.

"Mi smo ovdje u naponu gradnje autoceste, ovdje i kod Zenici ulažu se stotine milijuna pa i više. HNK ima tu sreću da se nalazi na važnoj poziciji i mi nećemo prestati da ga podupiremo", poručio je federalni premijer.

Upitan o prijedlogu zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima, komu se protive ugostitelji, premijer Novalić je kazao kako je riječ o zakonu koji je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a te preporuke implementiraju se u 170 zemalja svijeta.

"Izračuni su pokazali da je pušenje najutjecajniji faktor na dužinu života i na zdravlje, te da je mnogo bolje spriječiti pušenje nego liječiti posljedice pušenja. Mi smo spremni odreći se novca, nekih 800-900 milijuna kroza akcize, radi zdravlja ljudi", kazao je Novalić.

Komentirao je i proces cijepljenja, kazavši kako je do sada uvezeno 600.000 doza cjepiva, od čega je manji dio donacija, dok je veći dio cjepiva plaćeno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti