Sistem za unapređenje javnih investicija operativan od maja ove godine

18.04.2013. 15:14 / Izvor: eKapija.ba
Sistem za unapređenje javnih investicija operativan od maja ove godine

Ministarstvo finansija i trezora BiH, uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, organizovalo je danas u Sarajevu obuku za državne službenike čiji je posao planiranje budžeta i investicionih projekata.

Ministarstvo finansija i trezora BiH, uz podršku Vlade Kraljevine Holandije, organizovalo je danas u Sarajevu obuku za državne službenike čiji je posao planiranje budžeta i investicionih projekata.

Na današnjoj obuci učestvovali su službenici iz institucija BiH, Federacije BiH i Distrikta Brčko, dok će za službenike, koji rade na poslovima planiranja budžeta ista obuka biti održana u Banjaluci 26. aprila ove godine.

Vrijednost ovog projekta je oko 300.000 eura, od čega je 100.400 eura utrošeno za izradu softvera i kupovinu licenci, a očekuje se da će integrisani sistem biti u funkciji od maja 2013. godine

Obuka je organizovana u okviru projekta „Razvoj integrisanog, funkcionalnog i transparentnog javnog informacionog sistema za upravljanje javnim investicijama – PIMIS“ koji se realizuje na osnovu Sporazuma o bespovratnom zajmu između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva spoljnih poslova Holandije, u okviru Holandske konstituence.

Kroz ovaj projekat biće omogućeno kvalitetno upravljanje javnim investicijama, a time i efikasnije korišćenje stranih i domaćih razvojnih sredstava. Za sve korisnike biće omogućeno praćenje i ulazak u Sistem za podršku javnih investicija i Sistem za praćenje aktivnosti donatora.

Novi softver za upravljanje javnim investicijama – PIMIS instaliran je u Ministarstvu finansija i trezora BiH, Ministarstvu finansija Republike Srpske, Federalnom ministarstvu finansija, te na centralni server gdje će, nakon što entitetske vlade i Savjet ministara usvoje pojedinačne programe javnih investicija, biti upisani podaci o svim projektima.

PIMIS sistem ima niz prednosti i unaprijediće efikasnost u radu službenika koji rade na planiranju javnih investicija, a biće povećana i transparentnost za kandidovane projekte kroz dostupnost javnosti i donatorima putem veb stranica. 

Inače, kompletan razvoj sistema, implementaciju i obuku korisnika realizovala je firma PING d.o.o. Sarajevo.

Razvoj sistema je trajao 6 mjeseci i sve aktivnosti su realizovane u ugovorenim rokovima.

"Sistem će u maju mjesecu biti pušten u produkcioni rad, a projekat je podrazumijevao i obuku korisnika sistema (ključnih i krajnjih korisnika) za korištenje svih aplikacija u sklopu PIMIS projekta", potvrdili su iz Pinga za eKapija.ba.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti