Potpisan memorandum s ciljem osnivanja cyber akademije u Banjoj Luci

24.05.2021. 13:18 / Izvor: SRNA
Potpisan memorandum s ciljem osnivanja cyber akademije u Banjoj Luci

U Banjaluci je danas potpisan memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i izraelske kompanije "Elta Systems"

U Banjoj Luci je danas potpisan memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i izraelske kompanije "Elta Systems" s ciljem uspostavljanja cyber akademije koja će obučavati i osposobljavati studente za sticanje znanja i vještina u oblasti kibernetičke bezbjednosti.

Memorandum su potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević i direktor cyber sektora za marketing i poslovni razvoj kompanije "Elta Systems" iz Izraela Roi Šapošnik. 

Rajčević je rekao da o značaju potpisivanja memoranduma govori i opšta statistika na svjetskom nivou, koja kaže da će u ovoj godini potreba za profilima iz kibernetičke bezbjednosti biti oko 3,5 miliona izvršilaca.

"Potrebe na jedinstvenom digitalnom tržištu EU su takođe ogromne, a riječ je o 400.000 radnih mjesta, što dovoljno govori kolika je potražnja na evropskom i svjetskom nivou za profilima u ovoj oblasti", izjavio je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se potpisivanjem memoranduma dobija dobra osnova za nastavak saradnje Vlade Republike Srpske i kompanije "Elta Systems", a sve radi osnivanja prve cyber akademije ne samo u BiH i regionu.

"Nama je cilj da Banjaluka i RS postanu centar kibernetičke bezbjednosti i ove vrste IT industrije. U tu svrhu planiramo da u saradnji sa partnerima iz Izraela organizujemo i osnujemo cyber akademiju koja će iz godine u godinu produkovati profile ove vrste", rekao je Rajčević i naglasio da, o kakvoj kompaniji je riječ, dovoljno govori činjenica da državu Izrael prati reputacija "cyber nacije". 

On je dodao da to govori da je Izrael lider na svjetskom nivou u oblasti kibernetičke bezbjednosti. 

"Vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme u saradnji sa domaćim obrazovnim institucijama, poput Elektrotehničkog fakulteta Univerzitea u Banjaluci razmotriti sve modalitete u kojima bi s jedne strane dobili i kao učesnike u cijelom projektu i domaću visokoškolsku ustanovu i stvar je pregovora kako napraviti taj atranžman", naveo je Rajčević.

On je istakao da bi, ukoliko sve bude išlo po planu u vezi sa osnivanjem sajber akademije, do proljeća naredne godine mogli organizovati i treninge uz fizičko prisustvo trenera. 

"Do tada bi radili na finansijskim, logističkim i infrastrukturnim pretpostavkama za to", rekao je Rajčević. 

Šapošnik je naglasio je da je potpisivanje memoranduma istorijski trenutak za Izrael i Republiku Srpsku. 

On je rekao da su "Elta Systems" lideri u cyber omenu u svijetu i dodao da će zajednički biti omogućeno razvijanje sposobnosti za rad u cyber domenu.

Šapošnik je zahvalio predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, ministru Rajčeviću, ambasadoru BiH u Izraelu i ambasadoru Izraela u BiH za veliki rad u aktivnosti u spajanju ovih zemalja.

"Očekujem da ćemo svi uskoro vidjeti rezultate obog rada", naglasio je Šapošnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti