Nit će Arapi u Sarajevo, nit će Italijani u Međugorje doći sa olakšicama

01.06.2021. 07:42 / Izvor: N1
Nit će Arapi u Sarajevo, nit će Italijani u Međugorje doći sa olakšicama

Jučerašnja vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine završena je bez saglasnosti o olakšanom ulasku stranaca u državu.

Jučerašnja vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine završena je bez saglasnosti o olakšanom ulasku stranaca u državu. Kao ni o uvođenju bezviznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije, Velike Britanije i Sjeverne Irske. Protiv bezviznog režima bili su ministri iz HDZ-a pravdajući to riječima da slijede preporuke Evropske komisije. Dok su protiv olakšanog ulaska bili ministar odbrane i ministrica vanjskih poslova.

Nit će Arapi u Sarajevo, nit će Italijani u Međugorje doći sa olakšicama pri ulasku u BiH. Za prve će i dalje trebati vize. A za druge nema pojednostavljenog ulaska u BiH. Je li po srijedi politička trgovina?

"Ja ne želim vjerovati da je trgovina u pitanju. Kako sam isticao u ranijim nastupima smatram da je ovo Vijeće ministara koherentno. I da mi ne možemo biti jedni drugima konkurentni ili neka opozicija i da nema mjesta bilo kakvim ucjenama u Vijeću ministara", tvrdi Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Arapi u Sarajevo, ali u manjem broju?

Političke motivirane opstrukcije, sa propuštenom šansom da za ekonomskim ublažavanjem posljedica pandemije koronavirusa – tako na današnju sjednicu gleda dopredsjedavajuća Vijeća ministara.

"Javnost mora znati da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH, nakon ovakvih sramotnih opstrukcija, razmotriti sve druge zakonske mogućnosti kojima bi ubrzali ili olakšali izdavanje viza za turiste koji žele doći u BiH. Kako bi spasili što se spasiti može", poručuje Bisera Turković, MVP BiH.

Umjesto desetina hiljada posjetilaca iz KSA, ostaja nam tek nekoliko hiljada, smatra ambasador BiH Muhamed Jusić. Nada se da ipak sve nije gotovo. Te da će privremeni bezvizni režim za državljane KSA ipak biti usaglašen.

"Jedino kvalitetno rješenje je bila ova odluka koja je ponuđena na Vijeću ministara. To je ta privremena vizna liberalizacija za one koji uplate aranžman u BiH kod naših domaćih kompanija. Sve ostalo će biti, da kažem, traganje za nekim privremenim rješenjima. Koja nikada neće dostići nivo ili broj gostiju koje mi očekujemo. Koje smo planirali da imamo", ističe Jusić.

Prijedlog o posebnom tretmanu turista

Nadu gaje i turistički radnici. Posebno oni u Međugorju koji su najavili i proteste ukoliko ne bude usvojena Odluka o olakšanom ulasku. Iz Livna, koje sve više važi za turističku atrakciju, stiže i prijedlog o posebnom tretmanu turista.

"Ukoliko ti gosti ostvare najmanje tri noćenja kod nas… Mislim da bi trebali imati pravo na besplatan test kako bi se sigurno i bez dodatnih troškova vratili svojim matičnim zemljama", kaže Marin Mamuza, turistički radnik.

Refundaciju Vijeću ministara u iznosu od 880 hiljada KM prihoda od viza u slučaju usvajanja Odluke u privremenoj viznoj liberalizaciji obećao je kantonalni ministar privrede u Sarajevu. A državni ministar pravde poručio turisti su dobrodošli, ali uz sigurnosne pretpostavke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti