TOP 20 u HNK: Treći kanton u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti

01.06.2021. 13:07 / Izvor: Akta.ba

Ukupan ostvareni prihod kompanija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 4,6 milijardi KM.

Ukupan ostvareni prihod kompanija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 4,6 milijardi KM, pokazuje analiza poslovanja kompanija po ostvarenom prihodu, dobiti i broju radnika u 2020. godini.

Za razliku od prihoda gdje je ostvaren pad, kompanije bilježe porast sveobuhvatne dobit i za 2020. godinu iznosi 418,1 milion KM.

Blagi pad je zabilježen i u broju radnika koji je prošle godine iznosio 34.512​, dok je ukupan broj firmi 2.639.

Na listi TOP 20 kompanija po ostvarenom mjestu, firma Ataco d.o.o. Mostar smijenila je sa prvog mjesta Elektroprivredu HZHB koja je u 2020. godini zabilježila snažan pad prihoda i dobiti.

Poslovni priohodi ove kompanije pali su na 326 miliona KM, nakon što su godinu ranije iznosili 489 milion KM.

Očekujuće na listi nema više nekadašnjeg mostarskog giganta Aluminij koji je u prošloj godini bio na prekretnici poslovanja. Prihodi ove kompanije su sa 279 miliona KM pali na tek 4 miliona KM.

Inače, Hercegovačko-neretvanski kanton je treći kanton u Federaciji BiH po ekonomskoj razvijenosti.

Hercegovačko-neretvanski kanton zauzima 2. mjesto od deset kantona unutar Federacije BiH, odmah nakon Kantona Sarajevo koji je administrativno i ekonomsko sjedište ovog entiteta. HNK zauzima drugo mjesto od 2018. godine, do kada je bio treći najrazvijeniji kanton odmah nakon Kantona Sarajevo i Zapadno-hercegovačkog kantona, navodi se u nacrtu Strategije razvoja HNK 2021-2027.

Ukoliko se posmatra sektorska struktura preduzeća, u pogledu broja preduzeća i pokazatelja njihove uspješnosti najpropulzivnije djelatnosti na području Hercegovačko-neretvanskog kantona su Trgovina, Prerađivačka industrija i Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

Identično kao i 2019. godine, prvo, drugo i treće mjesto zauzimaju kompanije Autoceste FBiH, Premier kladionice i Ataco. 

Najviše zaposlenih i dalje ima Sveučilišta klinička bolnica Mostar koja ima 2.297 zaposlenih što je za oko 100 radnika više nego 2019. godine.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti