Profesorica Zaimović za Akta.ba: Amazon je razvojna šansa za domaće kompanije

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Profesorica Zaimović za Akta.ba: Amazon je razvojna šansa za domaće kompanije

Proširenjem Amazonove liste prodavači iz ukupno 188 zemalja, među kojima je sada i BiH, mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu, što je izvrsna vijest za domaće preduzetnike.

18.06.2021. 10:13 / Izvor: Akta.ba

Od A do Z ili što bi se u žargonu kazalo "od igle do lokomotive" ukratko kupovina na Amazonu. Pritom ne morate napuštati svoj dom i dostava stiže na adresu. Upravo ovo je bilo ono što je bilo najtraženije u pandemiji kupovina iz fotelje. Tako je pandemija pospješila online kupovinu, a svjetski div Amazon je kapitalizovao svoj potencijal.

Kompanija Amazon je u 2020. godini povećala svoje investicije u dodatna skladišta i istraživanje tehnologije za 120%, te svoju infrastukturu za 50%, i sa dodatnih 250.000 uposlenih tokom 2020. godine premašila broj od 1milion radnika. Zbog toga je Amazon proglašen jednim od najvećih dobitnika pandemije, a prelazak na online kupovinu će dugoročno promijeniti prodaju i komuniciranje s potrošačima.

Sve ovo je doprinijelo da ova svjetska kompanija revidira listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača i na njoj se konačno našla i naša zemlja. Ovoj vijesti su se obradovali šopingholičari, ali i poduzetnici. Koliku će korist imati poduzetnici iz naše zemlje i da li je ovo veliki zalogaj za njih pojasnila je za Akta.ba profesorica Azra Zaimović sa Katedre za finansije na Ekonomskom fakultetu.

"Proširenjem Amazonove liste prodavači iz ukupno 188 zemalja, među kojima je sada i BiH, mogu nuditi proizvode u najvećoj online trgovini na svijetu, što je izvrsna vijest za domaće preduzetnike. Interesantno, jedna od najvećih kompanija na svijetu koja je svoju tržišnu vrijednost povećala za 70% u Covid-19 krizi (u odnosu na januar 2020.) tek sada dodaje čak 85 zemalja, i na taj način stvara pretpostavke za svoj dalji rast", kazala je profesorica Azra.

Prodavači mogu nuditi popularne proizvode koji već postoje na Amazonu, kreirati vlastiti brend  ili kombinirati oboje. 

"Prodaja na Amazon tržištu zahtijeva visoku specijalizaciju i dobro poznavanje tržišta. Preduzetnicima iz BiH omogućen je ravnopravan pristup Amazon tržištu i to jeste razvojna prilika za izvoznike, koji sada mogu ponuditi vlastite proizvode kupcima širom svijeta. S druge strane, ovo je prilika i za trgovce koji mogu nuditi proizvode koje su nabavili od proizvođača u BiH ili bilo gdje u svijetu. Trgovci mogu kreirati vlastiti brend, odnosno proizvode mogu ponuditi pod vlastitim brendom s ciljem identifikacije i diferenciranja proizvoda u odnosu na konkurentske proizvode. Kreiranje brenda posebno je korisno za proizvode koji se mogu lako kopirati", naglasila je Zaimović.

Kako prodavati na Amazonu?

Prodaja počinje sa Amazonovim korisničkim računom ili putem profesionalnog prodajnog računa. Fizička i pravna lica mogu biti prodavači na Amazonu. Ovo je posebna prednost za  male trgovce, koji u ovaj biznis mogu ući s malim investicijama u početni kapital.

"Amazon je postavio set zahtjeva prema trgovcima i proizvođačima koji se odnose na odgovarajuću dokumentaciju, potvrde i certifkate koji zavise od vrste, odnosno kategorije proizvoda. Ako ste poizvođač proizvoda iz oblasti zdravlja, njege i ljepote, u većini slučajeva trebate imati ISO 9001 certifikat, te GMP certifikat.  S ciljem zaštite potrošača Amazon ima vrlo jasne zahtjeve šta trgovci i proizvođači moraju ispuniti kako bi proizvodi iz određene kategorije uopće mogli biti ponuđeni u Amazon online trgovini", istakla je profesorica. 

Prodavači mogu birati između vlastite isporuke, FBM isporuke (fulfillment by merchant) ili Amazon FBA isporuke (fulfillment by Amazon).

"Kod FBA isporuke proizvodi se dostavljaju u Amazonova skladišta, odakle Amazon preuzima dalju brigu o proizvodu i njegovu distribuciju prema kupcima, što uključuje držanje na skladištu, podršku kupcima, praćenje pošiljke i upravljanje vraćenim proizvodima. Nakon prodaje, isporuka je dakle u režiji Amazona. Kod FBM isporuke distibucija se vrši u saradnji sa nekom kompanijom koja obavlja posao slično kao i Amazon, ali uz manje zahtjeve i niži trošak. Vlastita isporuka podrazumijeva sve korake u procesu upravljanja zalihama, pakovanja, slanja i povrata u vlastitoj režiji, tj. bez logističke pomoći trećih lica. Ovaj način isporuke idealan je za maloprodaju velikih i teških proizvoda, zatim trgovce koji imaju dovoljan broj zaposlenika za cijeli proces i dovoljno vlastitog  prostora za skladištenje. FBA isporuka je vjerovatno isporuka sa najmanje stresa i dobar način za početak poslovanja na Amazonu", savjetuje prof. Azra.

Profesorica Azra Zaimović

Da li je Amazon razvojna šansa za kompanije iz BiH?

Na pitanje da li je ovo razvojna šansa za kompanije iz BiH profesorica odgovara:

"Činjenica da proizvodi iz Bosne i Hercegovine mogu jednostavno biti ponuđeni kupcima i isporučeni na njihova vrata u cijelom svijetu sigurno predstavlja određenu razvojnu šansu, te je ovo prilika za domaće proizvođače.

Na Amazonu se prodaje sve, od A do Z. Ako imate kvalitetan proizvod, prihvatljive cijene, adekvatno reklamiran, možete prodati stotine hiljada, pa i milione komada proizvoda, jer istupate na globalno tržište. Amazon je prema podacima iz marta 2021. godine imao 147 miliona Prime korisnika u SAD-u (CIRP, 2021), te ukupno 200 miliona korisnika širom svijeta. Prime korisnici plaćaju godišnji pretplatu od 119$ (ili mjesečnu od 12,99$) koja donosi brojne koriste, kao što su besplatna i brza isporuka (od Amazonovog skladišta do kupca), te razni popusti.

Međutim, slanje pošiljke iz BiH prema Amazonovim skladištima sigurno će biti opterećeno visokim troškovima dostave, te je potrebno raditi na snižavanju ovih troškova, kako bi domaći proizvodi bili konkurentni na globalnom tržištu. Razvoj logističke infrastrukture u regionu koristit će svim kupcima i prodavačima sa Zapadnog Balkana".

Sposobnost i marketing ključ za uspjeh na Amazonu

Prodaja na Amazonu neće biti nimalo jednostavna za kompanije iz BiH. Potrebno je da isplivaju u moru raznih proizvoda. Zbog toga će biti ključna njihova sposobnost i dobar marketing. Kvalitetna i vjerodostojna fotografija te kvalitetno opisane karakteristike su impeartiv.

"Uspjeh naših preduzetnika na Amazon tržištu ovisit će od njihove kreativnosti i sposobnosti. Relativno malo toga će zavisiti od lokalne administracije i slično. Trgovci iz BiH koji proizvode budu naručivali iz Kine, npr. Alibaba, te ih prodavali na trećim zemljama, npr. u SAD-u, zaobilaze domaću administraciju, te izbjegavaju visoke troškove isporuke koje imaju domaći proizvodi. U tom slučaju benefiti se ogledaju u tome da je preduzetnik sam kreirao svoje radno mjesto na globalnom tržištu, osigurao sebi osnovne ili dodatne prihode, koji se na kraju vraćaju u BiH i troše u BiH. Međutim, za istinski poticaj razvoju, potrebno je prevazići logističke poteškoće, kako bi domaći proizvodi bili konkurentni globalno", kaže profesorica.

Da bismo bili konkurentni na najvećem online tržištu u svijetu potrebno je raditi na razvoju efikasne i troškovno konkurentne infrastrukture. Također, bez vještih trgovaca koji mogu ići u korak s trendovima u online trgovini nema uspijeha.

"Za olakšan iskorak domaćih preduzetnika na svjetsko online tržište, potrebne su jasne instrukcije poreskih tijela u Bosni Hercegovini u vezi s poreznim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka. U svjetlu ove vijesti a i činjenice da je Prijedlog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH upravo sada u hitnoj parlamentarnoj proceduri, od velike važnosti jeste da se obrtnicima u FBiH omogući izvoz.

Svima onima koji svoju priliku vide na Amazonu, savjetujem da dobro prouče kako tržište funkcionira, pročitaju dostupne analize, pravila i upustva, te eventualno pretplate se na neku edukaciju drugih iskusnih trgovaca na Amazonu. Kvalitetna fotografija, jasan opis proizvoda, ulaganje u marketing proizvoda, te pozitivne recenzije drugih korisnika trebaju osigurati put do kupaca koji očekuju vrijednost za novac", poručila je Azra.

Većina kompanija u našoj zemlji nije još ni započela proces digitalizacije, ali i Amazon je jedan od pokazatelja da one kompanije koje se ne digitalizuju neće moći opstati na tržištu. Dakle, više nije pitanje hoće li se digitalizovati nego kada. Pandemija corona virusa je uveliko ubrzala ovaj proces.

"Covid-19 pandemija promijenila je ne samo način na koji radimo i obrazujemo se, nego i način na koji provodimo slobodno vrijeme, bavimo se sportom, družimo se itd. Ova kriza promijenila je način poslovanja globalno i transformisala ga preko noći u online način rada, često i bez planirane namjere učesnika. Brojne prednosti digitalnih kanala prodaje nastavit će se koristiti i nakon pandemije Covid-19 jer je to “novo normalno"“, zaključila je Zaimović.

E.O.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Azra Zaimović

#prodaja Amazon

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti