BH srednjoškolaci otišli na praksu u poljski grad Wroclaw

22.06.2021. 14:16 / Izvor: Akta.ba
BH srednjoškolaci otišli na praksu u poljski grad Wroclaw

Poboljšanjem opće epidemiološke situacije započele su pripreme za stvarnu mobilnost učenika i nastavnika srednjih strukovnih škola iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta IntervetWB.

Poboljšanjem opće epidemiološke situacije započele su pripreme za stvarnu mobilnost učenika i nastavnika srednjih strukovnih škola iz Bosne i Hercegovine u okviru projekta IntervetWB.

"Nakon prošlogodišnje selekcije priavljenih učenica i učenika ovog proljeća su počele pripreme na aktivnosti za odlazak BH srednjoškolaca na praksu u poljski grad Wroclaw. Pripreme su se sastojale od 30-satnog online kursa engleskog jezika koji je organizirala IUS Škola engleskog jezika (ELS) i takođe treninga organiziranog od strane predstavnika Unisera-a, Leonarda Casadia", saopćili su iz IUS-a.

Učenici mješovitih tehničkih škola iz Bihaća, Bosanske Krupe, Maglaja, Vogošće, Hadžića, Gračanice i Sarajeva, njih 11 i voditeljica grupe, studentica IUS-a Aida Kadrić, čine grupu IntervetWB  R1 koja je 20.06.2021 otputovala u Wroclaw.

"Praksa za naše srednjoškolce odgođena je za više od godinu dana zbog izbijanja pandemije izazvane virusom Covid 19. Učenice i učenici nisu krili uzbuđenje i mnogima će ovo biti prva praksa uopće i to u državi članici EU. Praksa u Wroclawu trajat će 4 sedmice, i organizovana je u saradnji sa Mode - Move and Develop Foundation, partnerom projekta u Poljskoj. Naši učenice i učenici će imati prilku da uče kroz rad u kompanijama u Wroclaw-u", naveli su.

Podsjećamo da je nosilac ovog vrijednog EU projekta za Bosnu i Hercegovinu IUS Centar za cjeloživotno učenje Internacionalnog univerziteta u Sarajevu IUS.

U projektu učestvuje 6 zemalja Zapadnog Balkana i 8 zemalja članica EU. 

Cilj projekta je internacionalizacija srednjoškolskog strukovnog obrazovanja i poboljšanje zapošljivosti u Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Naredni javni poziv za prijave za praksu u Italiji bit će objavljen ovog ljeta, a pravo učešća imaju učenice i učenici svih mješovitih srednjh škola u Bosni i Hercegovni, sa navršenih 17 godina.

Poziv će biti objavljen na službenim stranicama projekta INTERVETWB, IUS LIFE i društvenim mrežama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti