Registrovanim proizvođačima koštunjičavog voća i kruške po 500KM po hektaru

19.07.2021. 15:37 / Izvor: SRNA
Registrovanim proizvođačima koštunjičavog voća i kruške po 500KM po hektaru

Proizvođači su imali problema ove godine kada je riječ o koštičavom voću i kruški zbog mraza u aprilu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas Srni da će resorno ministarstvo, zbog problema sa kojima se suočavaju voćari, krenuti sa novom mjerom koja podrazumijeva 500 KM po hektaru za registrovane prozvođače koštičavog voća i kruške, kako bi stabla bila održana u kondiciji i bile obavljene potrebne pripreme za narednu godinu.

"Proizvođači su imali problema ove godine kada je riječ o koštičavom voću i kruški zbog mraza u aprilu. Tu su i problemi sa šljivom, koje voćari imaju već više godina", rekao je Pašalić nakon posjete plantažama "Stojnić" u Turjaku kod Gradiške.

Pašalić je naveo da nije bilo veće štete kada je riječ o jabukama, a u šta se uvjerio i prilikom posjete ovoj plantaži, na kojoj braća Stojnić imaju prinose i do 80 tona po hektaru.

"Oni imaju i petnaestak hektara zasada i trenutno su u fazi investiranja u hladnjaču. Nabavili su i novu mehanizaciju. Sve takve investicije koje su imali na svom imanju podržali smo sa 30 odsto", naveo je Pašalić.

On je istakao da postoje i predviđena sredstva za sufinansiranje proizvodnje po kilogramu, koja će biti plasirana proizvođačima u Republici Srpskoj pred zimu, nakon završene proizvodnje, a odvojena su i sredstva za nabavku novih, besplatnih sadnica za oko 100 hektara voćnjaka. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti