Izgradnja Bloka 7 stavljena po strani, od vlasti se očekuje da se očituju

23.07.2021. 09:28 / Izvor: BHRT
Izgradnja Bloka 7 stavljena po strani, od vlasti se očekuje da se očituju

Iako se ovih dana u javnosti govori o tome da je gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla upitna, iz Elektroprivrede BiH poručuju da se ulažu svi napori da se Ugovor održi.

Iako se ovih dana u javnosti govori o tome da je gradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla upitna, iz Elektroprivrede BiH poručuju da se ulažu svi napori da se Ugovor održi na snazi i do kraja realizira. No, u Tuzli je svima jasno da su razlozi mogućeg prekida ugovora odavno poznati.

"Gezhouba je obaviještena od strane General Electricsa da odustaju od svih projekata izgradnje energetskih objekata koji koriste ugalj kao pogonsko gorivo i samim tim odustaje od promjene politike firme i odustaje od projekta Bloka 7. Činjenica je da je tenderska dokumentacija bila bazirana na jednoj vrsti opreme, kineski partner ne može isporučiti tu opremu i samim time tender treba da se poništi, odnosno Ugovor kao takav treba da se poništi. I ukoliko su naše vlasti zainteresovane za nastavak tog projekta onda trebaju da organiziraju novi tender", kazao je za BHRT Denis Žiško, Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Činjenica je još da su svi ukazivali da je projekt gradnje Bloka 7 neisplativ. Naime, vrijednost projekta je sa početnih 760 miliona maraka dostigla gotovo 1,4 milijarde konvertibilnih maraka. A u posljednjih 15 godina koliko se govori o gradnji Bloka 7, izmijenile su se već četiri vlade i toliko generalnih direktora Elektorpivrede BiH

"Dakle, na Parlamentu je i na Vladi i Elektroprivredi je da slijedom pitanja ili ponude koju su dobili od ugovorača, znači ne od investitora nego ugovarača, donse adekvatnu odluku. A projekat je očigledno i neekonomičan, ne osigurava sigurnost snabdijevanja i neće zadržati radna mjesta o kojima se govori", navodi Mirza Kušljugić, ekspert iz oblasti energetike

Brojni ekološki aktivisti, koji godinama ukazuju da bi gradnja Bloka 7 na ugalj bila rizična i da se Termoleketrane na ugalj gase u cijeloj Europi, sada opet ponavljaju zašto Blok 7 ni nakon 15 godina nema makar temelje.

"Ta okolišna dozvola o Bloku 7 nije imala jasno gdje će završiti otpad. Ni dan danas nemaju. Ni same im dozvole od početka nisu valjale, a kamoli nešto drugo. Pretprošle godine sam bio u Briselu, i oni su tamo rekli da od toga neće biti ništa. Znači, već duže vremena se to znalo, nego se samo politički gledalo to", smatra Goran Stojak, ekološki aktivista.

Za sada je ovo ogromno i strateško pitanje stavljeno po strani iako se neprestano od vlasti u Bosni i Hercegovini traži da se o njemu očituju. Svi očekuju da umjesto političke promocije sada pokažu političku hrabrost i odgovornost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti