Pogledajte dizanje posljednjeg dijela Pelješkog mosta

24.07.2021. 12:24 / Izvor: Jutarnji list

Paralelno s pripremama za postavljanje posljednjeg segmenta na mostu se odvijaju i drugi radovi.

Pet dana prije svečanog spajanja Pelješkog mosta preostali su radovi na postavljanju posljednjeg segmenta čelične rasponske konstrukcije kako bi most bio spojen, rekao je za Jutarnji List u petak Davor Perić, glavni inženjer Hrvatskih cesta na Pelješkom mostu.

Riječ je o posljednjem segmentu koji će biti postavljen nešto manje od tri godine otkad je kineska kompanija CBRC preuzela radove na mostu.

Samo postavljanje posljednjeg segmenta mosta bit će u kasnim noćnim satima 28. jula nakon čega će se odmah pristupiti njegovu zavarivanju za preostalu konstrukciju mosta.

 

Najsvježije fotografije s gradilišta na kojima se vide spektakularni prizori mosta dugačkog 2440 metara i jedna rupa dužine 54 metra u koju će za četiri dana biti uklopljen posljednji segment mosta donosi Jutarnji List.

Probijeni tuneli

Paralelno s pripremama za postavljanje posljednjeg segmenta na mostu se odvijaju i drugi radovi.

Prema riječima inženjera Perića, na početku mosta s kopnene strane već su krenule pripreme za postavljanje hidroizolacije.

Ali, ono što je još vidljivije to je prvih oko 800 metara sloja asfalta koji je firma Strabag postavila na pristupnoj cesti od Komarne, odnosno Jadranske magistrale prema mostu.

Od Jadranske magistrale do samoga mosta sagrađena je cesta u dužini od 2100 metara, od čega je Strabagov dio oko 1400 metara.

Na tom je dijelu sagrađen čvor Duboka kojim će putnici ići prema Neumu ili prema mostu. I taj je čvor već asfaltiran.

Oni koji se budu spuštali na most, prvo će naići na buduće odmorište Komarna koje će se tek početi graditi jer se u ovom trenutku na njemu još uvijek nalaze građevinski kontejneri.

Kada most bude završen, njime neće krenuti promet jer s pelješke strane dotad neće biti završena spojna cesta

"Na samom mostu nakon postavljanja posljednjeg segmenta preostaje još puno posla -preko cijelog mosta potrebno je postaviti hidroizolaciju, zavariti ogradu, asfaltirati itd.", naglašava inženjer Perić.

 

Perić otkriva kako je plan da most zajedno s tehničkim pregledom bude završen do januara 2022. godine.

Kada bude završen, njime neće krenuti promet jer s pelješke strane dotad neće biti završena spojna cesta do mosta.

Na pelješkoj strani u tijeku je gradnja nove ceste u dužini od 30 kilometara, koju grade tvrtke Strabag i Avax.

Na Strabagovoj dionici, koja se proteže od mosta do postojeće pelješke ceste, radovi izvrsno napreduju i nekoliko su mjeseci prije roka. Probijeni su tuneli Kamenica (499 m) i tunel Debeli brijeg (2467 m). Između ta dva tunela su vijadukt Doli, dužine 156 metara, te mostovi Dumanja Jaruga 1, dugačak 488 metara, i Dumanja Jaruga 2, dugačak 80 metara, koji su u visokoj fazi dovršenosti.

Ta dionica pelješke ceste do januara sljedeće godine neće biti završena pa se zbog toga odmah poslije mosta na pelješkoj strani gradi čvor Brijesta koji će omogućiti privremeno preusmjeravanje prometa s mosta na postojeću županijsku cestu koja je spojena na postojeću pelješku cestu.

Ključan čvor Brijesta

Inženjer Perić ističe kako se na čvoru Brijesta u ovom trenutku izvode zemljani radovi, a čvor bi mogao biti završen u martu sljedeće godine.

S puštanjem u promet čvora Brijesta pustio bi se i promet preko novog Pelješkog mosta.

Ta privremena prometna regulacija trajala bi do jula 2022. kada bi trebala biti završena Strabagova dionica pelješke ceste.

Dionica pelješke ceste koju gradi grčki Avax počinje u Šparagovićima i u dužini od 18,1 kilometar proteže se od postojeće pelješke ceste do mjesta Doli na kopnenoj strani.

Samo postavljanje posljednjeg segmenta mosta bit će u noćnim satima 28. jula nakon čega će se pristupiti njegovu zavarivanju

Na toj dionici grade se vijadukt Prapratno, dugačak 215 metara, te istoimeni čvor koji će povezivati novu i postojeću prometnicu D416 koja ide prema trajektnoj luci.

Perić je zadovoljan napretkom radova i na toj dionici.

 

Na samoj trasi postavljene su odvodnja i instalacije te su montirani stupovi vijadukta Prapratno.

U čvoru Prapratno počinje i stonska obilaznica, dužine osam kilometara, koja je najzahtjevniji dio te dionice jer je 40 posto nje u objektima.

Tri najveća objekta su tuneli Polakovica, dužine 1265 m, i Supava, dužine 1320 metara, te most Ston, dužine 485 metara, koji će premostiti Stonski kanal.

Tunel Polakovica, koji se nalazi s pelješke strane, nedavno je probijen, a tunel Supava na kopnenoj strani probijen je 50 posto. Na mostu Ston, koji se nalazi između ta dva tunela, radovi također dobro napreduju.

U firmi Brodosplit sklapaju se čelični segmenti mosta, a na samom terenu već su postavljeni betonski stupovi budućeg mosta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti