Huseinagić: ZDK će revakcinisati građane koji su prvu dozu dobili u inostranstvu

30.07.2021. 13:23 / Izvor: Fena
Huseinagić: ZDK će revakcinisati građane koji su prvu dozu dobili u inostranstvu

Zeničkodobojski kanton će naredne sedmice početi masovniju vakcinaciju stanovništva tog kantona, a priliku da obave revakcinaciju dobiće i svi oni koji su prvu dozu vakcine primili u drugim zemljama.

Zeničkodobojski kanton će naredne sedmice početi masovniju vakcinaciju stanovništva tog kantona, a priliku da obave revakcinaciju dobiće i svi oni koji su prvu dozu vakcine primili u drugim zemljama,najavio je direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK Senad Huseinagić.

"I dalje su prioritet starije osobe, ali počet ćemo s vakcinacijom i mlađih osoba. Nemamo tačnu evidenciju koliko je naših građana dobilo jednu ili obje vakcine u inostranstvu, najviše u Srbiji, ali računamo da se radi o brojci oko 5.000. Neke su firme, poput ‘ArcelorMittala’ Zenica, organizirale i prijevoz za svoje radnike koji su se vakcinisali u Srbiji. Svi su oni dobili poziv da se prijave u svoje domove zdravlja te da se evidentiraju, ali nemamo podatak koliko ih se i prijavilo. Sada će i oni dobiti priliku da revakcinaciju obave u našem kantonu i u svojim domovima zdravlja", ističe Huseinagić.

Vlada ZDK usvojila je ove sedmice i izmijenjeni Plan vakcinisanja ZDK-a, a početkom sedmice stiglo je i 20.000 vakcina, koje su i distribuirane domovima zdravlja.

"To je do sada i najveća količina vakcina koju smo dobili. Dobili smo i određene količine Pfizera, za revakcinaciju, AstraZenece i Sinofarma. Do sada smo s obje doze vakcinisali više od 15.000, a 25.000 naših građana dobilo je barem jednu dozu vakcine. Očekujemo da ćemo do kraja augusta dobiti još oko 100.000 doza vakcina pa je vrlo važno da se građani odazovu i prime vakcinu", kaže Huseinagić.

ZDK je, što predviđa i izmijenjeni Plan vakcinacije Fedracije Bosne i Hercegovine, već obavio vakcinaciju novinara, policije te počeo vakcinaciju prosvjetnih radnika. Računa se da će do početka nove školske godine biti vakcinisani svi prosvjetni radnici, koji žele primiti vakcinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti