Proizvodi "MOFAS-a" mogu naći mjesto na zapadnoevropskom tržištu

10.08.2021. 08:02 / Izvor: SRNA
Proizvodi 'MOFAS-a' mogu naći mjesto na zapadnoevropskom tržištu

Ćosić smatra da je problem u poslovanju "MOFAS-a" vlasnička struktura, u kojoj strani investitori imaju 51 odsto, a Vlada Republike Srpske 49 odsto.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da podržava protest radnika preduzeća "MOFAS" iz ovog grada, navodeći da je riječ o preduzeću koje ima tržišni prostor i čiji proizvodi mogu naći svoje mjesto na zapadnoevropskom tržištu.

Ćosić smatra da je problem u poslovanju "MOFAS-a" vlasnička struktura, u kojoj strani investitori imaju 51 odsto, a Vlada Republike Srpske 49 odsto, što prema njegovom mišljenju, nije dalo adekvatan rezultat. 

"Mislim da predstavnici Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske moraju uspostaviti kontakt sa većinskim vlasnicima i dogovoriti da se u što skorijem roku nastavi proizvodnja u `MOFAS-u`", naglasio je Ćosić. 

Prema Ćosićevoj procjeni, prema onome što se može vidjeti iz bilansa stanja, imovina "MOFAS-a", zajedno sa mašinama, opremom i zemljištem vrijedi više od 20 miliona KM, a obaveze koja ova firma ima, prije svega prema pravnim licima su negdje između dva i tri miliona KM, što je pokazatelj da ovo preduzeće ima budućnost. 

"Grad Istočno Sarajevo će apsolutno stati iza radnika 'MOFAS-a', podržaćemo ih jer gašenjem ovog preduzeća gasi se metalska industrija na području Istočnog Sarajeva", poručio je gradonačelnik Ćosić. 

On je rekao da se u arhivi opštine Istočno Novo Sarajevo i grada Istočno Sarajevo nalaze brojni dopisi koje su slati, kako predstavnicima većinskog vlasnika, tako i Vladi Republike Srpske, koja ima 49 odsto vlasništva u "MOFAS-u". 

"Ovo je veoma ozbiljan problem i nemam namjeru da se krijem iza bilo kakvog problema. Smatram da Vlada Republike Srpske, a prije svega Ministarstvo privrede i preduzetništva mora da se uključi u ovo", zaključio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Podsjetimo, ovo je trenutno jedan od gorućih problema u opštini Istočno Novo Sarajevo da se jedno od rijetkih preduzeća za proizvodnju “MOFAS” d.o.o. Istočno Sarajevo nalazi skoro pred gašenjem.

Nakon što je nekadašnji prijeratni industrijski gigant “Famos” 2015. ugašen formirana je nova firma “MOFAS” čiji su većinski vlasnici postali investitori iz Tešnja i Njemačke, a Vlada Republike Srpske, bar u papirima, zadržala je 49% vlasništva.

Svake godine prihodi “MOFAS-a” umaljivali su se skoro za milion, da bi naprasno, u roku od godinu dana 2020. ova firma poslovala sa gubitkom od oko 1.150.260,00 KM, a radnici, njih oko 70 poslani su kućama, na čekanje. Već mjesec dana rade sa prekidima, primili su tek pola junske plate, a doprinosi za penziono i socijalno osiguranje, karte za prevoz radnika kao i druge obaveze, kažu, nisu uplaćeni već tri godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti